Koroona teema peegeldub tänavusel balletifestivalil

Erik Gamzejev
Copy
Tänavusel balletifestivalil saab näha Maria Seletskaja loodud etendust "Stringendo", mis väljendab tantsu kaudu inimestevahelist igatsust piirangute ajal.
Tänavusel balletifestivalil saab näha Maria Seletskaja loodud etendust "Stringendo", mis väljendab tantsu kaudu inimestevahelist igatsust piirangute ajal. Foto: Erakogu

Koroonaviirusega seotud päevakajalised piirangud peegelduvad ka tänavuse Jõhvi balletifestivali sisus.

Erinevalt eelmisest aastast ei jää Ida-Virumaa kultuurielu üks kroonijuveele − Jõhvi balletifestival − tänavu ära, kuid kõik üritused toimuvad ühel päeval: reedel, 11. juunil.

14. aastat festivali korraldav Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm sõnas, et tänavune festival on sisult päevakajalisem kui kunagi varem. Nii näiteks avatakse tänavu pressifoto auhinnaga pärjatud Õhtulehe fotograafi Stanislav Moškovi näitus "Rahvusballett karantiinis", kus on mustvalgetel fotodel jäädvustatud, mil moel tantsijad kodustes tingimustes end vormis on hoidnud. Kes kokkas, varvaskingad jalas, kelle tugipuuks sai kapiuks ning kes julges häälekaid hüppeid teha.

Õhtul tuleb Eestis esiettekandele Narva-Jõesuust pärit endise baleriini ning praegu dirigendi ja koreograafi Maria Seletskaja loodud päevakajaline etendus "Stringendo" neljale tantsijale ja neljale muusikule. "See kajastab just nimelt piirangute aja inimeste igatsust läheduse ja kallistuste järele," sõnas Tamm.

Ühte päeva mahuvad veel Eesti rahvusballeti balletiartistide lasteetendus, kohtumistunnid baleriin Age Oksa ning koreograafi ja dirigendi Maria Seletskajaga.

Piia Tamme sõnul olid tänavuse balletifestivali peaesinejateks esialgu plaanitud Läti rahvusooperi tantsijad, kuid praegusel piirangute ajal ei ole suure trupiga riigist riiki liikuda võimalik. See eeldanuks pikemat planeerimist, aga praegu on keeruline ette näha, millised piirangud ja reeglid ka näiteks saali lubatud täitumuse osas kuu aja pärast kehtivad. "Usun, et tänavune ühepäevane, tiheda kavaga festival on omamoodi erakordne ja jääb meelde. Kultuurihuvilistel inimestel on võimalik mitmeid kuid kestnud pausi järel taas meie majja tulla," sõnas ta.

Tamme sõnul tuleb festivalikülastajatel kanda maski, desinfitseerida käsi ning hoida publikualal distantsi. Publik istub kontserdisaalis hajutatult. Piletita üritustel tuleb eelregistreeruda, sest kohtade arv on piiratud.

XIV Jõhvi balletifestival. Ühel päeval, 11. juunil Jõhvi kontserdimajas

* Rahvusooper Estonia kontsert kõige pisematele kell 11 kolmanda korruse fuajees

Maailma suurte ooperiteatrite eeskujul korraldab rahvusooper Estonia beebikontserte, kuhu on oodatud väikelapsed vanuses 0-3 aastat. Ooper-Kvartett esitab klassikalise muusika pärle, mis sobivad hästi nii beebidele esimese kontserdielamuse saamiseks kui ka lastevanematele nautimiseks.

* Stanislav Moškovi fotonäituse "Rahvusballett karantiinis" avamine kell 16 Jõhvi kontserdimaja Salva saalis

Eesti rahvusballeti eriolukord fotodel: kes valmistab toitu, varvaskingad jalas, kelle tugipuuks on kapiuks, kes julgeb teha häälekaid hüppeid.

* Age Oksa raamatu "Liblikalend" autogrammitund kell 17 Jõhvi kontserdimaja Salva saalis

Tants on läbi aegade olnud inimese muutlike hingeseisundite ilmekamaid väljendusi. Age Oks, maailmaklassi baleriin, avab raamatus oma kirka ja küllusliku loojateekonna tagamaid. Peale jumaliku ande nõuab kunstnikusaatus jäägitut pühendumist. Mida avaram isiksus, seda lummavam looming. "Liblikalennus" saavad kokku Age Oksa tantsukunst, Doris Kareva tekst ja Stina Kase fotod. Raamatu on välja andnud kirjastus Pilgrim.

* Kohtumine Maria Seletskajaga kell 18.15 Jõhvi kontserdimaja Salva saalis

Dirigent Maria Seletskaja on sündinud Narva-Jõesuus, ta on endine baleriin.

Maria on Tallinna balletikooli ja Peterburi Vaganova-nimelise balletiakadeemia vilistlane. Ta on olnud rahvusooper Estonia, Berliini rahvusooperi, Zürichi Balleti ja Flaami Kuningliku Balleti tantsija. Külalissolistina on ta esinenud paljudes teatrites üle maailma.

Alates 2019. aasta novembrist on Maria Kanada rahvusballeti resideeriv külalisdirigent (Conductor-in-Residence). 2021. aasta jaanuarist õpib ta Eesti muusika- ja teatriakadeemias orkestridirigeerimist maestro Arvo Volmeri klassis.

Kõigile Salva saalis toimuvatele kohtumistele on vaba sissepääs, kuid kohtade arv on piiratud ning seetõttu on vajalik eelregistreerimine telefonil 334 2000 või e-posti aadressil jkm.pilet@concert.ee.

* Balletiõhtu "Stringendo" kell 19 Jõhvi kontserdimaja saalis

Esimene osa: "Torm"

Tallinna balletikooli tantsijad ja Rakvere tantsuteatri artist Mehis Saaber

Koreograaf-lavastaja Helen Veidebaum

Teine osa: "Stringendo" (esiettekanne Eestis)

Neljale tantsijale ja neljale muusikule

Koreograaf Maria Seletskaja

Eesti rahvusballeti tantsijad Ksenia Seletskaja, Laura Maya Rosiers, Hidetora Tabe, Marcus Nilson

Triin Ruubel-Lilleberg (viiul)

Mari Poll (viiul)

Andres Kaljuste (vioola)

Indrek Leivategija (tšello)

Lavastuses kasutatav muusika: Prokofjev. Keelpillikvartett nr 1 h-moll op. 50, Smetana. Keelpillikvartett nr 1 "Minu elust"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles