Niina Neglason: umbusaldusavaldus kui mõjutusvahend

Niina Neglason
, Jõhvi vallavolikogu esimees
Copy
Jõhvi volikogu esimees NIINA NEGLASON.
Jõhvi volikogu esimees NIINA NEGLASON. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Miks on viimase aasta jooksul Jõhvis umbusaldusavaldusest saanud pigem mõjutusvahend kui volikogu enamuse tahte avaldus?

Kahjuks on Jõhvis kujunenud olukord, kus umbusaldustega on hakatud lihtsalt trikitama: anname sisse ja kui näeme, et vajalikud hääled ei tule kokku, siis võtame tagasi.

Eelmine volikogu esimees Aleksei Naumkin teadis väga hästi, et kui tema umbusaldamine päevakorda tuleb, siis peab ta sellelt ametikohalt lahkuma. Nii oligi kõige lihtsam iga hinnaga umbusaldamised päevakorrast seadusvastaselt välja jätta.

Meie eesmärk ei ole kunagi olnud töökohtade loomine omadele, et saaks piltlikult öeldes inimesi ära osta ja teha endast sõltuvaks.

NIINA NEGLASON, Jõhvi volikogu esimees

Naumkinile anti esimene umbusaldus sisse 11 allkirjaga ning järgmine 7 allkirjaga, mis näitab 18 volikogu liikme suhtumist tema persooni. Kuna umbusaldamisel tõstsid käe ka need kaks inimest, kelle allkirjad umbusaldustelt puudusid, siis võib öelda, et 21st volikogu liikmest 20 ei soovinud Naumkinit volikogu esimehe kohal näha, kuigi umbusaldamise poolt hääletasid lõpuks 11 liiget, mis on volikogu liikmete enamus.

Miks ei saabu Jõhvis töörahu? Ei saabugi enne, kui Nikolai Ossipenko juhitud liit Meie Kodu jääb olulisse vähemusse ning kui sellel liidul puuduvad mõttekaaslased, kui lõpeb manipulatsioon inimestega, kui lõpeb töökohtade ja hüvede loomine oma võimu kindlustamiseks.

Kunagi varem ei ole Jõhvis inimestega mängitud, vahetades pidevalt küll oma fraktsiooni esimeest, komisjonide esimehi. Valimisliidus Meie Kodu valitseb karistuse ja premeerimise kord. Kui libastud, jääd kohast ilma. Oled tubli, saad koha. Ja nii me muudkui valime ja muudame.

Miks otsustas meie valimisliit Jõhvi Eest koos Reformierakonnaga sõlmida liidu Keskerakonnaga?

Olen olnud Jõhvi volikogus 2005. aastast alates ja oleme alati Keskerakonnaga koostööd teinud. Loomulikult sõltub palju inimestest, kes parajasti volikogu laua taga on, ja eks ka Martin Repinski (Keskerakond) peaks aru saama, et ta on teinud vigu ja on aeg hakata neid parandama. Ka pärast järgmisi valimisi on vaja teha koostööd, sest ükskõik kuidas mingi erakond või valimisliit ka ei pingutaks, on vaja kaasata partnereid.

Ka meie oleme teinud vigu ja elu on näidanud, et koostöö Ossipenko valimisliiduga ei saa olla jätkusuutlik, sest meie arusaamad asjadest on väga erinevad. Meie eesmärk ei ole kunagi olnud töökohtade loomine omadele, et saaks piltlikult öeldes inimesi ära osta ja endast sõltuvaks teha. Meie Kodu ja Sepperni-Männi liit on juhtinud Jõhvi elu praktiliselt kogu selle töötsükli jooksul ning nõnda ongi Jõhvi jõudnud olukorda, kus Jõhvi spordikooli on lisandunud üle 10 uue töökoha, kus Jõhvi teede hooldushange on läinud vallale kaks korda kallimaks, kuid kvaliteet on alla igasugust arvestust; kus Jõhvi põhikooli ehitus on läinud üle miljoni kallimaks; kus sotsiaalteenistusest on lahkunud head spetsialistid ning valdkond on taandarengusse viidud jne.

Viimasel volikogu istungil tulid päevakorda maamüügid. Ka siin on tegemist täieliku anomaaliaga, kui Pargi keskuse puhul (millega on seotud volikogu liige Allan Mänd) taheti transpordi maa eest kõigest 20 senti ruutmeetri eest, samas kui Jewe keskuse samaväärse maa eest nõuti 1.50. Miks nii?

Allan Mänd on mulle ette heitnud, et minu kohtuasi ei ole veel lõppenud. Nõus, ei ole jah. Kuid inimene, kes on ise kriminaalkorras süüdi mõistetud, peaks küll olema viimane, kes selliseid etteheiteid peaks tegema. Olen kolmes kohtuastmes altkäemaksu süüdistuses õigeks mõistetud ja ütlen, et see on piisav argument, tundmaks end võitjana.

Mis puutub vaidlusesse toimingupiirangu rikkumise üle, siis sellele juhtis juba 2018. aastal tähelepanu ka õiguskantsler, et seaduses sätestatu ei ole selge. Inimene peab selgelt aru saama, mida ta tohib teha ja mida mitte ning kes üldse on huvitatud isik.

Töötasin OÜs Corrigo tähtajalise käsunduslepinguga, täites OÜ Corrigo võidetud riigihanke tellimust. Mulle pannakse süüks, et hääletasin valla üle 20 aasta tühjalt seisnud ruumide kasutusse andmise eest. Korda oleks tehtud vallale kuuluvad ruumid (Corrigo oleks investeerinud ca 250 000 eurot) ning vald oleks hakanud teenima ka väikest renditasu.

Kui vald oleks plaaninud anda ruumid OÜ-le tasuta kasutusse, ei oleks minul olnud enam üldse mingit probleemi. Kurioosne on kogu asja juures see, et tegelikku rendihinda OÜga ei kinnita ükski tõend, vaid on ainult oletatavad summad. Kogu selle absurditeatri, uurimise ja kohtu-uurimisega oleme aga jõudnud olukorda, kus ruumid seisavad endiselt tühjana, vallavara ei ole remonditud ja renditulu on jäänud saamata. Selle uurimisega on vallale tekitatud kahju, aga see ei huvita mitte kedagi.

Samas sai klassikalise toimingupiiranguga hakkama endine volikogu esimees Eduard East, kui ta 18. märtsil 2019 viis läbi ühemehevolikogu ja hääletas ise oma umbusalduavalduse vastu ehk siis kinnitas oma positsiooni volikogu esimehena kuupalgaga 2500 eurot. Ametist tagandati Eduard East 18. juunil 2020. Seega koos maksudega kujunes talle sel vahemikul tasutud summaks üle 45 000. Ja kõik on korras. Ei uurimist, ei kriminaalasja. Miks?

Saan aru, et Jõhvi valla elanikud on sellest kemplemisest ja pidevast võimuvahetusest väsinud. Ega meilegi see meeldi, aga kui sa näed, et ebakompetentse juhtimisega veereb vanker allamäge, siis on väga kurb seda kõrvalt vaadata ja ainus võimalus olukorda parandada on see, kui hakkad osalema juhtimises. Kergem variant oleks tõmbuda kõrvale ja kritiseerida, kuid kahjuks ei muuda see olukorda kuidagi paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles