Festival, mis näitab Narvat parimast küljest

Ilja Smirnov
Copy
2018. aastal alguse saanud festivali kese on asunud igal aastal Narva eri paikades: Kreenholmi kvartalis, Vaba Lava teatrikeskuses ja jõepromenaadil. Sel aastal esineb enamik artiste Narva linnuses.
2018. aastal alguse saanud festivali kese on asunud igal aastal Narva eri paikades: Kreenholmi kvartalis, Vaba Lava teatrikeskuses ja jõepromenaadil. Sel aastal esineb enamik artiste Narva linnuses. Foto: Ilja Smirnov

Sel neljapäeval algav linnakultuuri- ja muusikafestival "Station Narva" toob piirilinna ellu värsket ja ergastavat õhku, leiavad tuntud narvalased. Ka need, kelle maitsega seal kõlav muusika ei kattu.

Omaaegsete "Narva Bike´i" festivalide korraldaja, ansambli AveNue direktor Grigori Malõškin rõhutas, et festivalil "Station Narva" on välja kujunenud oma kindel muusikastiil. "Kes sellel festivalil käinud on, need juba teavad, kuhu nad tulevad," sõnas ta.

Iselaadne festival

Malõškin nimetas "Station Narvat" iselaadseks, kuid stiililiselt mitmekülgseks festivaliks. "Kui aus olla, siis pole see muusika päris minu maitse."

Samas on tema sõnul väga oluline, et Narva festivalile tuleb palju külalisi ka teistest linnadest ja riikidest. Samuti hindab ta kõrgelt seda, et "Station Narva" korraldajatel õnnestub praegusel keerulisel ajal üldse festivali organiseerida − see lisab kolleegidelegi kindlust, et praeguselgi ajal on võimalik midagi ära teha.

"Mul on väga põnev vaadata, kuidas festivalil "Station Narva" kõik toimib, ja kogemusi omandada. Varem pole sellistes tingimustes − passide ja vaktsineerimisega − festivale peetud," sõnas Malõškin.

"Station Narva 2021" muusikaprogramm

Reede, 6. august

* Narva muuseum: GusGus (IS), Vök (IS), Sven Grünberg ja elektroonilise muusika seltsi ansambel: "Hingus" (EE), Vaiko Eplik ja Eliit (EE), View (FI), The RIG (RU), Discourse Synthetique (RU), YASMYN (EE), HUNT (EE), Mick Moon (EE), Sander Mölder (EE)

* Ro-Ro klubi: Saint Cheatersburg (EE), Pale Alison (EE)

Laupäev, 7. august

* Narva muuseum: Roni Size feat. Dynamite MC (UK), AIGEL (RU), Kristjan Randalu (EE), Holy Motors (EE), New Ro (FI), AveNue (EE), Modulshtein (EE), ansambli Kino laulud: Stanislav Bulganin ja Janno Reim (EE)

* Ro-Ro klubi: OOPUS (EE), valgussõu ja "Station Narva" jätkupidu

Kontsertidele pääsemiseks peab kaasas olema vaktsineerimist kinnitav tõend koos isikut tõendava dokumendiga või tuleb kohapeal teha kiirtest.

Lisaks toimuvad giidiekskursioonid Kreenholmis ja muuseumis, tasuta kontserdid linnalavadel, daatšapäev Kudrukülas ja ettevõtluspäev. Avatud on näitused ja palju muud.

Ta lisas, et sel korral astub festivalilavale ka nende ansambel AveNue, kes esitleb seal oma värsket albumit "Четвертак".

Narva linna sümfooniaorkestri dirigent Anatoli Štšura hoiab "Station Narval" toimuval küll alati silma peal, kuid pole sealsetel kontsertidel ise kordagi käinud. Ei lähe ka tänavu, kuna korraldab Narvas samuti rahvusvahelist ja samuti muusikalist festivali "Klassika kütkes", kus astuvad lavale kogu maailmas tuntud virtuoosid.

Narva sümfooniaorkestri dirigent Anatoli Štšura ise "Station Narva" festivalil ei käi, kuid on veendunud, et mida rohkem erisuguseid kultuurisündmusi Narvas korraldatakse, seda parem.
Narva sümfooniaorkestri dirigent Anatoli Štšura ise "Station Narva" festivalil ei käi, kuid on veendunud, et mida rohkem erisuguseid kultuurisündmusi Narvas korraldatakse, seda parem. Foto: Matti_Ka"ma"ra"

Štšura tunnistas, et "Station Narva" muusikavalik talle tegelikult erilist huvi ei paku. "Ma tunnen paljusid sealseid kollektiive ja elavas esituses neid kuulata ma ei taha," sõnas ta.

Samas vajaks Narva Štšura meelest rohkem erisuguseid kultuurisündmusi. "Mida rohkem neid siin korraldatakse, seda parem," arutles ta.

"Täna toome siia maailmakuulsa viiulivirtuoosi Shlomo Mintzi, kuid tundub, et inimesed ei ole selleks valmis. Kui aus olla, siis me oleme ikka endiselt üks kauge provints. Ja kui räägitakse, et Narva on kultuurilinn, siis mina kahtlen selles väga: meil on kultuurilinnaks saamiseni veel tükk maad minna. Inimesi tuleb kasvatada, ette valmistada − see on suur töö," sõnas Štšura.

Selline festival reklaamib Narvat

Narva-Jõesuu spaasanatooriumi tegevjuht Karina Küppas läheb "Station Narva" kontserte tänavu esimest korda kuulama. "Festival on alati toimunud ajal, mil meil on kõige kuumem hooaeg ja kliendid vajavad palju tähelepanu," sõnas ta.

Sel nädalavahetusel loodab Küppas festivalipäevadel muljeid koguda, et neid tulevikus, niipea kui "Station Narva 2022" kuupäevad ja esinejad selguvad, oma reklaamikampaaniates ära kasutada. "Nõnda saaksime oma klientideks ka nooremaid inimesi ja suuremaid peohuvilisi."

Narva-Jõesuu sanatooriumi praegused kliendid noortekontsertidel enamasti ei käi. Ning vastupidi: need, kes "Station Narva" päevadeks majutust otsivad, vabu kohti Narva-Jõesuu hotellis sel ajal enam ei leia. "Mul on palju tuttavaid, kellele meeldib reisida ja kes otsivad just selliseid festivale," ütles Küppas, kelle meelest võiks festivalil olla ka telklinnak.

Küppase sõnul on "Station Narva" väga lahe sündmus, ainult et regioon ja konkreetsemalt Narva linn kasutab tema meelest endiselt liiga tagasihoidlikult võimalust reklaamida ennast kohana, kus selliseid asju korraldatakse. "Muusikafestival on hea võimalus tutvustada Narvat sellisest kandist, mida ühelgi tavalisel turismireisil ei koge," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles