Sajad Ida-Viru kassid ja koerad said vaktsiinisüsti

Põhjarannik
Copy
Kahe päeva jooksul said Ida-Virumaal marutaudi vastu vaktsiinisüsti 157 kassi.
Kahe päeva jooksul said Ida-Virumaal marutaudi vastu vaktsiinisüsti 157 kassi. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Reedel ja laupäeval Ida-Virumaal läbi viidud kampaania käigus said 277 koera ja 157 kassi marutaudi vastase vaktsiinisüsti. 

Kuigi Eesti on marutaudivaba riik, piirneb Eesti idast riigiga, kus marutaudi oht meid vahetult varitseb, märkis põllumajandus- ja toiduameti peaspetsialisti Enel Niin. Seetõttu korraldab amet piiriäärsetes piirkondades tasuta vaktsineerimise kampaaniaid. Tema sõnul võib idavirulastest lemmikloomapidajate aktiivsusega rahul olla.  

Amet viib lemmikloomade marutaudi vastu vaktsineerimise kampaaniat läbi juba kolmandat aastat. Eelmistel aastatel vaktsineeriti kampaania käigus Kagu-Eestis kokku 1603 kassi ja koera.

„Marutaud on surmav haigus, mis ei ohusta üksnes lemmikloomi, vaid kujutab suurt ohtu ja lõppeb surmaga ka inimesele. Lemmikloomade vaktsineerimine on vajalik, sest valdav osa inimeste haigestumistest on seotud vahetu kokkupuutega lemmikloomaga, eelkõige koerahammustusega,“ kirjeldas Niin.

Koeri ja kasse tuleb vaktsineerida marutaudi vastu vähemalt iga kahe aasta tagant. Selle eest, et lemmikloomal oleks toiming regulaarselt tehtud, vastutab loomaomanik. Käivitatud vaktsineerimise kampaania on ellu kutsutud, et aidata kaasa vaktsineeritud lemmikute osakaalu tõusule, tagada lemmikute ohutus nii kodupaigas viibimisel kui reisimisel ning juhtida veel kord tähelepanu marutaudivastase vaktsineerimise olulisusele. Kuna rohkem kui 95% inimese haigestumistest saab alguse kokkupuutest marutaudihaige koeraga, siis on oluline, et Eesti koerad ja kassid oleksid vaktsineeritud marutaudi vastu kaitsmaks loomade ja inimeste elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles