Kohtla-Järve gümnaasium laiendab oma Jõhvi laulufestivali üle riigi

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Eelmise aasta lõppu kavandatud kontsert "Väike laul suurele lavale" sai pandeemia tõttu toimuda alles tänavu veebruaris. Uued lood ootavad esitamist juba 14. detsembri kontserdil.
Eelmise aasta lõppu kavandatud kontsert "Väike laul suurele lavale" sai pandeemia tõttu toimuda alles tänavu veebruaris. Uued lood ootavad esitamist juba 14. detsembri kontserdil. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järve gümnaasium plaanib sel korral teha oma traditsioonilise Ida-Virumaa lauluvõistluse esimest korda üleriigiliseks, et tuua sellesse rohkem värvi.

Kohtla-Järve gümnaasiumi eestvõttel tänavu kolmandat korda toimuv kooliõpilaste omaloominguliste laulude konkurss "Väike laul suurele lavale" oli siiani Ida-Virumaa-keskne, kuid nüüd oodatakse sellele osalisi koolidest üle Eesti.

Kontserdikavasse tahetakse tuua rohkem vaheldust

"Tahtsime konkursi teha üleriigiliseks, muidu kippus keskmine tase minema väga ühetaoliseks. Et oleks rohkem värvi ja tihedamat konkurentsi," ütles konkursi algataja, Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Hendrik Agur. Samas arvas ta, et mujalt Eestist siiski väga suurt osavõttu ilmselt oodata pole. "Küsimus on pigem kommunikatsioonis ja info levikus igale poole, mistõttu põhirõhk jääb siiski Ida-Virumaa osalejatele, kes sellest konkursist juba teavad," sõnas Agur ja lisas, et kõikjal toimub ka väga palju teisi konkureerivaid üritusi.

Kuigi konkurss on üle-eestiline, peetakse Ida-Virumaa kohta eraldi arvestust.

Konkurss "Väike laul suurele lavale"

  • Konkursile võib esitada omaloomingulise laulu kas helifailina, heli- või videokandjal, noodistatuna, elektroonselt või paberkandjal. Samuti võib esitada oma loo konkursikomisjonile elavas ettekandes kas a cappella, mõne saateinstrumendi või ansambli saatel. Laulu tekstina võib kasutada ka teiste autorite loomingut.
  • Võidulugudele teevad heliloojad Tõnis Kõrvits ja Siim Aimla orkestriseaded ning need lood kantakse ette kontserdil "Väike laul suurele lavale" Jõhvi kontserdimajas 14. detsembril. Saadab Kohtla-Järve gümnaasiumi noorteorkester. Solistideks ja esitajateks on kas laulu autorid, soovitatud muusikud või korraldaja määratud interpreedid.
  • Osalema on oodatud kõikide kooliastmete õpilased 1. kuni 12. klassideni, kutseõppeasutuste õpilased ja koolitöötajad.
  • Laulud tuleb esitada konkursile 27. oktoobriks 2021 kella 16ks kas elektroonselt meiliaadressile konkurss@kjg.ee ja/või elavas ettekandes 27. oktoobril alates kella 16st Kohtla-Järve gümnaasiumi Gustav Ernesaksa muusikaruumis Pärna 47, Kohtla-Järve.

Koroona võib konkursi toimumist mõjutada nii nagu eelmisel aastal, kui kontserti lükati mitu korda edasi ning see toimus lõpuks tänavu veebruaris. Praegu on lõppkontserdi toimumise kuupäevaks pandud 14. detsember ning selleks ajaks loodetakse välja valida ning orkestreerida paarkümmend lugu. Lood tuleb esitada 27. oktoobriks, pärast seda asuvad heliloojad Siim Aimla ja Tõnis Kõrvits neid orkestrile seadma.

Kas mõni konkursi lugu on kaugemale jõudnud?

Konkursi eesmärk on arendada noorte loovust ja ärgitada neid looma uut muusikat ning teha sellega lavale pääsemine hästi kättesaadavaks kõigile. "Kui laps on suuteline oma telefoni salvestisse laulma mingi köitva viisijupi, tegema laulu, millele heliloojad teevad orkestri seade, siis see pääseb suurele lavale. Siit ka kontserdi nimi "Väike laul suurele lavale"."

Siiski ei pruugi sobiva laulu kirjutanu seda ise lavale esitama pääseda. "Me hindame, kas ta on ikkagi suure lava küps. Sest kvaliteet peab olema kontserdilava vääriline. Kui sa ikka viisi ei pea, siis lavale ei pääse."

Kas eelnevad laulukonkursid on toonud ka mõne laulu, mis on mujalgi edu saavutanud? Tänavu veebruaris Jõhvi kontserdimaja lõppkontserdil kõlanud Kohtla-Järve gümnaasiumi õpilaste Alex Oti ja Paula Lassi lugu "Y U So Blue" Paula Lassi esituses võitis selle aasta Balti filmi, meedia ja kunstide instituudi digitaalse heliloomingu konkursil 2. koha elektroonilise tantsumuusika kategoorias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles