Tauno Võhmar sai napilt taas Alutaguse vallavanemaks

Põhjarannik
Copy
Tauno Võhmar on olnud Alutaguse vallavanem üle nelja aasta.
Tauno Võhmar on olnud Alutaguse vallavanem üle nelja aasta. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tauno Võhmar sai taas Alutaguse vallavanemaks, aga volikogus on tal praegu toetajaid vaid ühe võrra rohkem kui vastaseid. 

Võhmari poolt hääletasid vallavanema valimisel tema oma valimisliidu Alutaguse kaheksa liiget. Reformierakondlase Aivar Surva selja taha koondusid ülejäänud seitse volikogu liiget. 

Kui Võhmar neli aastat tagasi esimest korda Alutaguse vallavanemaks valiti, toetas teda 13 saadikut. 

Sama jõudude vahekord nagu seekordsel vallavanema valimisel, 8:7, oli ka volikogu esimehe valimisel. Valimisliidu Alutaguse kandidaat Veljo Kingsep sai kaheksa ja Surva seitse häält. Opositsiooni moodustavad Alutaguse volikogus valimisliit Oma Vald, Reformierakond ja EKRE. 

Veljo Kingsep tõdes, et  jõudude vahekorraga 8:7 volikogu ei ole lihtne juhtida. Võimul oleval valimisliidul võib tekkida raskusi volikogus vajalike otsuste tegemisega, kui näiteks kasvõi üks nende saadik on sunnitud istungilt puuduma.

"Eks püüame inimestega rääkida, kompromisse otsida. Kõik on võimalik, kui inimesed tahavad," ütles Kingsep. "Ei ole mõtet enda elu raskemaks teha."

Tauno Võhmar on varem Põhjarannikule öelnud, et napp ülekaal ei tähenda nende valimisliidule keerulisemat olukorda. "Minul on selles mõttes isegi lihtsam. Kui hääled peavad, siis saame tegutseda," ütles ta, lisades, et praegune olukord jätkab eelmise valimisperioodi oma, kus ametlikult volikogus koalitsiooni ja opositsiooni polnud. "Kui hääled ükskord enam ei pea, siis ongi aeg teha uusi otsuseid," ütles Võhmar.

Tema sõnul võivad mõnedes küsimustes erimeelsused ülejäänud jõududega tekkida, seda eelkõige valla juhtimise ning haridusreformi teemadel, ent näiteks sotsiaalküsimustes ei tohiks lahknevusi olla.

Võhmari juhitud valimisliit Alutaguse sai 15-liikmelises volikogus 8 kohta. 2 kohta said valimisliit Oma Vald, Reformierakond ja EKRE ning 1 koha Keskerakond.

Enne Alutaguse vallavanemaks saamist 2017. aastal, oli Võhmar kaks ja pool aastat Mäetaguse vallavanem ja enne seda ligemale kümme aastat Jõhvi vallavanem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles