Suri loodusemees ja kirjanik Juhan Lepasaar (1)

Põhjarannik
Copy
Juhan Lepasaar.
Juhan Lepasaar. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

1921. aasta 13. mail Oonurme külas sündinud ja seal tänini elanud Juhan Lepasaarel on oluline roll nii kogu Eesti kui iseäranis Alutaguse looduse kaitsmisel ja tutvustamisel.

Juba poisipõlves loodusvaatlustega alustanud Lepasaar jätkas seda tegevust terve elu jooksul. Enamiku oma vabast ajast veetis ta metsas, oskas seal kuulata ja kuulda, ja näha ja märgata ning jagas pikki aastaid oma tähelepanekuid ka Põhjaranniku lugejatega. Lepassaare jutukesi oodati ja loeti mõnuga. Nagu ka tema laantest ja soodest kirjutatud raamatuid.

Metsavennana Eesti vabaduse eest võitlemise pärast Kasahstanis vangilaagris veedetud aastatest pani Lepasaar kokku luulekogu.

Just tema looduslugudest ajendatuna tegi Eesti tuntuim loodusfilmide autor Rein Maran 1994. aastal Juhan Lepasaarest filmi „Kandlekuusk.“ 2015. aastal tegi Looduse Omnibussi eestvedajana tuntud Jaan Riis neljaosalise videofilmide sarja, kus Juhan Lepasaar jagab oma mõtteid elust ja loodusest.

„Juhan Lepasaar oli Eesti loodusharidusele sama oluline kui Rein Maran või Fred Jüssi, tema raamatute järgi on kasvanud terve põlvkond lapsi,“ ütles internetikeskkonna Looduskalender produtsent Tiit Lepik, kes Lepasaare ja Riisi jutuajamisi kaameramehena salvestas ja need hiljem videofilmideks kokku pani.

„Juhan oli läbinisti loodusemees, tema tundis loodust läbi ja lõhki,“ rääkis looduskaitse seltsi Alutaguse osakonna esimees Anne Nurgamaa. „Kõik tema kirjutised olid kirjutatud enda kogemustel, mahlakalt ja tundeliselt. Oma looduskirjutistega oli ta looduskaitse seltsis väga tuntud. Aga ta uuris ka Oonurme küla ajalugu ja võis sellestki pikalt rääkida.“

1997 . aastal pälvis Juhan Lepasaar Eerik Kumari looduskaitsepreemia. 2003. aastal sai temast Tudulinna valla aukodanik ja 2019. aastal Eesti looduskaitse seltsi auliige.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles