Maakond tänas oma kultuuri- ja sporditähti

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaa tunnustas tänavu varasemast rohkem kultuuriinimesi, kes pärjati koos parimate sportlastega 29. jaanuaril Kohtla-Järve kultuurikeskuses.

Ühiseks tänuürituseks "Ida-Viru ehe" panid seljad kokku Ida-Virumaa omavalitsuste liit, kultuurkapitali maakondlik ekspertgrupp ja Ida-Virumaa spordiliit.

Kultuurkapitali maakondlike preemiate laureaadid selgusid juba eelmise aasta lõpus, aga võitjad said oma preemia kätte ühisel tänusündmusel. Ida-Virumaa ekspertgrupp otsustas anda elutööpreemia treenerile Jevgeni Všivtsevile Narva spordi ja laskesuusatamise edendamise eest ja Kultuuripärli noorele seitsmevõistlejale Pippi Lotta Enokile, kes pakkus mullu säravaid spordihetki.

Kultuurkapitali maakondlikud aastapreemiad pälvisid Raivo Kallas Jõhvi bigbändi juhatamise eest 25 aasta jooksul, Ahtme kunstide kooli klaveri- ja oreliõpetaja ning asedirektor Svetlana Kekiševa õpilaste suurepäraste tulemuste eest, MTÜ Rural Urban Art tänavakunstifestivali RUA läbiviimise eest, laskesportlane Katrin Smirnova eduka spordiaasta eest ja ansambel Boamadu säravate muusikaelamuste eest.

Kultuurirahvale uus tunnustus

Ida-Virumaa omavalitsuste liit algatas seekord ka oma konkursi, et kultuurivaldkonna säravaid tähti rohkem esile tuua. Omavalitsuste liidu kultuurikomisjon otsustas tunnustada Ida-Virumaa kultuurikorraldajaid üheksas nominatsioonis.

Aasta uueks algatuseks valis komisjoni Kohtla-Järve kultuurikeskuse ja Narva sümfooniaorkestri koostöös sündinud promenaadikontserdi "Muusika veel peal". Kontserti kogunes Kohtla-Järve linnaparki kuulama ligi tuhat inimest. Pargitiigi saarele üles pandud lavalt kõlasid tuntud klassikalise muusika palad ja rahvusooper Estonia soprani Olga Zaitseva esitatud ooperiaariad.

Aasta kultuurisündmuse tunnustuse pälvis integratsiooni sihtasutuse korraldatud kooslaulmispidu "Sõida tasa üle silla". Pidu tõi Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäeval lavale eri rahvusest ja emakeelega inimesed mitmest piirkonnast, et koos esitada südamelähedasi laule.

Aasta tehniline tugi on Jõhvi Kultuuri- ja huvikeskuse helitehnik Aleksandr Ivasjuk, aasta kultuuritöötaja Kohtla-Järve kultuurikeskuse direktor Svetlana Korotkova ja aasta kultuurikollektiivi juht Iisaku tantsuõpetaja Ave Jääger-Nurgamaa.

Aasta koostööpartneriks pärjati Kiviõli keemiatööstus, kes võõrustas oma territooriumil kahte suursündmust: dokumentaalset rännaklavastust "PõlevKiviõli" ja teaduskeskuse AHHAA robotite võistlust robolahing.

Loometunnustuse võttis vastu Anneli Lamp, kes on üheksa aasta jooksul avaldanud 15 raamatut. Loova muuseumitöötaja tiitli võitis Narva muuseumi kuraator Mihhail Peretotškin ja raamatukogudest paistis mullu enim silma Jõhvi keskraamatukogu.

Kummardus edukatele sportlastele

Ida-Virumaa spordiliit kuulutas välja maakonna 2021. aasta parimad sportlased. Parim naisveteran on Sirje Nurgamaa (spordiklubist Jõhvi RS), kelle lemmikspordialaks on rulluisutamine; parim meesveteran aga Urmas Sulaoja, kes harrastab orienteerumist ja esindab rahvaspordiklubi Jõhvikas.

Ida-Virumaa parimaks naisnoorsportlasteks valiti seitsmevõistleja, Jõhvi neiu Pippi-Lotta Enok, kes tegi lõppenud spordiaasta parima tulemuse Nairobis toimunud juunioride kergejõustiku maailmameistrivõistlustel, kus saavutas hõbemedali. Noorte meeste hulgas võidutses Kohtla-Järve kergejõustikuklubi Atleetika kolmikhüppaja Viktor Morozov, kes saavutas Euroopa juunioride meistrivõistlustel pronksmedali.

Maakonna parima naissportlase ja meessportlase tiitlid läksid Narva: laskesportlane Anžela Voronovale ja sõudja Mikhail Kushteynile. Ida-Virumaa spordiliidu tänukirja sai Jõhvi rahva jalgpallimuuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles