Ida-Virumaal levib koroona raketikiirusel

Erik Gamzejev
Copy
Marje Muusikuse sõnul on maski kandmine praegu kõige tõhusam viis, mis aitab pidurdada omikrontüvega viiruse väga kiiret levikut.
Marje Muusikuse sõnul on maski kandmine praegu kõige tõhusam viis, mis aitab pidurdada omikrontüvega viiruse väga kiiret levikut. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaal on paari nädalaga koroonaviirusega nakatumine kasvanud ligemale viis korda ja maakond on tõusnud viimastel päevadel kõige kiirema viiruse levikuga piirkonnaks Eestis.

"Ida-Virumaal pole viiruse leviku kohta praegu õige öelda mitte laiaulatuslik, vaid lausa massiline," ütles terviseameti ida regioonaalosakonna juhataja Marje Muusikus ja tõi näite, et ainuüksi laupäeva jooksul testitud Ida-Virumaa inimestest osutus positiivseks 900.

Muusikuse sõnul ei ole nakatumise ulatus Ida-Virumaal veel kindlasti tippu saavutanud. "Levik toimub igal pool maakonnas. Omikron levib koolides hoopis kiiremini kui eelnevad tüved. Kui viirus on tulnud suuremasse kooli, siis on massilised haigestumised möödapääsmatud. Nüüd on viirus levinud ühe rohkem peredesse ja sealtkaudu ka töökohtadesse," ütles ta, märkides, et suur kolle on tekkinud näiteks Kohtla-Järvel ühes hooldekodus ja Sillamäel õendushaiglas.

Muusikuse sõnul on omikroniga nakatunud ka paljud inimesed, kes on vaktsineeritud või alles mõned kuud tagasi deltatüvega viiruse läbi põdenud. Tänu vaktsiinile põetakse omikrontüve üldjuhul kergemalt, kuid nakatumise eest see lähikontaktide korral enamasti ei päästa. "Maski kandmine on praegu kõige tõhusam viis, mis aitab levikut pidurdada, kui kontakte pole võimalik vältida," ütles Muusikus, kes soovitab siiski jätkata ka vaktsineerimist, kuna see võimaldab ära hoida raskelt haigestumist.

Alles jaanuari keskpaigas oli Ida-Virumaa kõige madalama koroonasse nakatumise määraga maakond Eestis. 100 000 elaniku kohta oli siis kahe viimase nädala uusi nakatunuid tuhande ringis. 7. veebruari hommikuse seisuga oli see näitaja tõusnud 5391ni. See jääb küll veel alla Eesti keskmisele − 6705 −, kuid kiire kasvutrendi tõttu on ilmselt päevade küsimus, mil Ida-Virumaa selle taseme ületab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles