Riigikogu liige: päringule keeleseaduse täitmise kohta tuli Sillamäelt vastuseks anekdoot ruudus (3)

Tarmo Kruusimäe
, Riigikogu liige, Isamaa Rahvuslaste ühenduse esimees
Copy
Tarmo Kruusimäe
Tarmo Kruusimäe Foto: Erakogu

Esitasin Sillamäe linnavalitsusele teabenõude, kus ma palusin infot, kas linnavalitsuse liikmed vastavad Eesti Vabariigis kehtestatud keelenõuetele. Teabenõuet ajendas mind esitama huvi, saamaks teada, kas kohalikes omavalitsustes keeleseadusest ikka kinni peetakse.

Teatavasti peab valla- või linnavalitsuse liige olema omandanud eesti keeles põhihariduse või keskhariduse või kõrghariduse või peab tal olema kehtiv eesti keele C1-kategooria tunnistus.

Sillamäe linnavalitsus keeldus minu teabenõudele sisuliselt vastamast, põhjendades seda isikuandmete kaitsega: "25. mail 2018 jõustunud isikuandmete kaitse Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrus 20167/679 füüsiliste isikute kaitse kohta isikuandmete töötlemisel ja selliste andmete vaba liikumise ning direktiivi 95/46/EÜ kehtetuks tunnistamise kohta. Isikuandmeteks on igasugune teave tuvastatud või tuvastatava füüsilise isiku kohta. Seega puudub õiguslik alus Teile palutud isikuandmete väljastamiseks."

See tekst on muidugi puhas anekdoot ruudus. Selline andmete varjamine ei ole Euroopa Liidus ega Eestis aktsepteeritav. Kindlasti küsin õiguskantslerilt õiguslikku arvamust, esitan kaebuse andmekaitse inspektsioonile andmete kättesaamiseks ning pöördun keeleameti poole järelevalvemenetluse algatamiseks, kas Sillamäe linnavalitsuse liikmed ikka vastavad Eesti Vabariigis kehtestatud keelenõuetele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles