Sõjapõgenikud saabuvad peamiselt sugulaste ja tuttavate juurde

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Maidla hostelisse majutatud taekwondo´ga tegelevad Ukraina noored on varemgi Eestis käinud.
Maidla hostelisse majutatud taekwondo´ga tegelevad Ukraina noored on varemgi Eestis käinud. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Alutagusel majutatakse kahe Ukraina politseiniku peresid, Lüganusel taekwondo´d harrastavaid noori ukrainlasi.

"Rakverest oleme Ida-Virumaale suunanud väga vähe sõjapõgenikke: ainult 15," ütles Virumaa vastuvõtupunkti koordinaator Marika Laanemäe, et enamik nende juurde jõudnutest majutatakse Lääne-Virumaal.

12 neist jõudsid kolmapäeva õhtul Toila spaasse, teadis Toila vallavanem Eve East. Kui palju võiks vallas olla omal käel siia saabunud põgenikke, ei osanud ta öelda. Vallast pole keegi seni abi ega nõu küsinud.

Alutaguse vald tegeleb otseselt kahe suurperega, kes jõudsid nende juurde koostöös politseiga.

"Mõlema pere isa on Ukrainas politseinik, meile tulid nende naispere ja lapsed," rääkis abivallavanem Kairi Hõbemeri.

Mõlemas peres on seitse inimest, ühes viis, teises neli last.

Teine pere oli eile tegelikult alles teel Alutaguse poole, esimene aga seadis end juba vallavalitsuse abiga Kiikla sotsiaalmajas sisse.

"Selles peres on üks naisterahvas politseinik, teine matemaatikaõpetaja, kes ka praegu veel Ukraina lastele veebipõhiselt tunde annab. Mõlemad ütlesid kohe, et tahavad tööd leida, mitte tingimata oma erialal. Õpetajat saaksime kindlasti Mäetaguse koolis kaasata, kui Ukraina lapsed seal õppima hakkavad," arutles Hõbemeri.

Lisaks neile peredele oli Alutaguse valda sugulaste või tuttavate juurde tulnud eilse seisuga veel kümme sõjapõgenikku, põhiliselt Mäetagusele ja Atsalamasse. Kooliealisi lapsi on kõigi saabunute seas viis, lasteaiaealisi samuti viis.

Kooli ega lasteaeda pole ükski laps veel läinud, emad tahavad kõigepealt kõik vajalikud paberid korda saada.

Lüganuse vallas oli sõjapõgenikke eilse seisuga 29.

Kaks peret tulid Kiviõli Keemiatööstuse kaudu, ettevõtte ukrainlastest töötajate naised ja lapsed.

Veel mõned inimesed on tulnud sugulaste juurde, ligemale 20 inimest majutas vallavalitsus aga esialgu Maidla hostelisse.

"Peamiselt noored, mõned ka koos vanematega, kes jõudsid meile seoses taekwondo´ga," ütles valla sotsiaalnõunik Ketlin Mõru.

Spordiklubi Idablokk juht Kalvo Salmus rääkis, et nende hea tuttav Ukraina taekwondo-treener oli vahetult enne sõja algust koos kolme sportlasega Albaanias võistlemas ja koduteel Milanost enam edasi ei pääsenud.

"Nad on enne ka meie juures käinud, nii et kutsusime nad siia. Kui sõda algas, hakkasid ka teised selle spordiala inimesed Kiievist välja liikuma ja kõige mõttekam oli nemadki siia kutsuda. Praegu on Maidla hostelis treener, 12 last ja neli ema. Loodetavasti jõuavad lähiajal kohale ka esimestena tulnud sportlaste emad ning lapsi on ka veel tulemas," rääkis Salmus.

Riburada otsitakse kõigile omaette elamist. Koolikohta vajab Ketlin Mõru sõnul esialgu vaid üks laps, teised jätkavad oma koduriigi veebiõppes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles