Kohtla-Järve linnavolikogu päästis end laialisaatmisest

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve linnavolikogu istung.
Kohtla-Järve linnavolikogu istung. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Laialisaatmise äärel olnud ​Kohtla-Järve linnavolikogu praegune koosseis pääses sellest, kui võttis neljapäeva õhtul vastu linna tänavuse eelarve.

Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse kohaselt muutub volikogu tegutsemisvõimetuks, kui ta ei võta kolme kuu jooksul ehk hiljemalt 31. märtsiks vastu eelarvet.

Veel seitse tundi enne selle tähtaja saabumist käisid volikogu saalis eelarve üle vaidlused. Üks opositsiooni juhte Eduard Odinets oli avastanud, et volikogu eelarvekomisjoni esimees Daniil Starodubtsev oli saatnud allkirjastatult eelarve eelnõu, millele päev hiljem laekusid veel linnavalitsusest täiendused. Odinetsi hinnangul oli tegu eelarve menetlemise korra rikkumisega. 

Toimunu selgitamiseks tegi volikogu vaheaja. Seejärel lubas Starodubtsev, et edaspidi allkirjastab ta ka lisatabelid. 

Selle peale torkas volikogu esimees Tiit Lillemets: "Edaspidi, kui volikogu täna laiali ei lähe!"

Kell 17.20 ehk pisut rohkem kui kuus ja pool tundi enne volikogu laialisaatmise tähtaega võttis volikogu tänavuse eelarve vastu. 

Ainsana jätsid hääletamata sotsid, kes polnud rahul, et volikogu ei toetanud nende ettepanekut võtta veerand miljonit eurot laenu Ahtme põhikooli staadioni remondiks. 

Eduard Odinets taunis seda, kuidas käis tänavuse eelarve menetlemine. "Selles protsessis on kõik segamini nagu puder ja kapsad. Jätame eelarve vastuvõtmise viimasele minutile. See ei jäta head muljet," sõnas ta. 

Eelarve menetlemine viimase lubatud hetkeni tulenes Kohtla-Järve linnavolikogu esimehe Tiit Lillemetsa sõnul sellest, et volikogu sai linnavalitsuselt eelarvega seotud eelnõud kätte tavapärasest hiljem ja seejärel kulus aega nende arutamiseks komisjonides. 

Kohtla-Järve volikogus on Keskerakonna, Reformierakonna ja valimisliidu Progress saadikutel ülekaal, kuid nad pole sõlminud koalitsioonilepet. Lillemets ütles, et üldjuhul lepitakse iga hääletuse eel eraldi kokku.

Opositsioonil oli neljapäeval võimalik eelarve vastuvõtmist protseduuriliste võtetega venitada kuni 1. aprilli saabumiseni. Näiteks eelmine istung kestis kuus tundi, kuna opositsiooni kuuluvad sotsid tegid ühe eelnõu kohta üle 300 parandusettepaneku, mis tuli kõik istungil ühe kaupa läbi hääletada.

Seekord nad seda võtet ei kasutanud. Kui volikogu poleks suutnud 31. märtsiks eelarvet vastu võtta, oleksid oma koha asendusliikmetele loovutanud ka opositsioonisaadikud. Mitmed neist ütlesid, et asendusliikmetega volikogu tuleks praegusest veel kehvem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles