Tänavune talgukevad keskendub veekogude ohutusele

Põhjarannik
Copy
"Teeme ära" talgupäeva meeskond koos päästeametiga innustab sel kevadel tähelepanu pöörama kodulähedaste veekogude ja väiksemate veesilmade ohutusele.
"Teeme ära" talgupäeva meeskond koos päästeametiga innustab sel kevadel tähelepanu pöörama kodulähedaste veekogude ja väiksemate veesilmade ohutusele. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

6. aprillil alanud talgukevadel on koostöös päästeametiga tähelepanu all koduümbruse veekogude ohutus ja see tipneb maikuu esimesel laupäeval, 7. mail üle-eestilise "Teeme ära" talgupäevaga.

"Teeme ära" talgupäeva eestvedaja Tarmo Tüür ütles, et erinevalt kahest COVIDi-pandeemia aastast saab tänavu talguid taas korraldada traditsioonilisel moel suuremate gruppidena.

"Koroonaviirus ei katkestanud talgutraditsiooni ning sel kevadel kutsume aktiivselt osalema kõiki perekondi ja sõpruskondi, kogukondi ja töökollektiive, samuti meie uusi kaasmaalasi Ukrainast, sest koostöö ja kokku hoidmine on ärevatel aegadel parim viis turvatunde tugevdamiseks," rääkis Tüür.

Kurb statistika

"Teeme ära" talgupäeva meeskond koos päästeametiga innustab sel kevadel tähelepanu pöörama kodulähedaste veekogude ja väiksemate veesilmade ohutusele. Päästeameti ennetustöö osakonna eksperdi Mikko Virkala sõnul kinnitab probleemi tõsidust kurb statistika. "Eelmisel aastal oli Eestis viimase aja suurim veeõnnetustes hukkunute arv − uppus 60 inimest. Kukkumiste ja libastumiste tõttu uppus 19 inimest, neist seitse oma kodu juures."

Esmajärjekorras vajavad turvalisemaks muutmist kastmisvee võtmise kohad, korrastamata veeäärsed käiguteed, katkised või puuduvad kaevukaaned, lagunenud purded ja sillad, libedad ja järsud kaldad ning piirdeta kallasrajad, mis nõuavad halbade asjaolude kokkulangemisel igal aastal mitu inimelu. Veeohutusega seotud talgutööde hõlbustamiseks saavad talgujuhid taotleda ka väikest tuge ehituspoe kinkekaardi näol.

Igaüks võib eest vedada

Sarnaselt varasemate aastatega võib "Teeme ära" talgupäeval igaüks talguid eest vedada ja teisi kaasa kutsuda, et aidata oma kodukandi elu edendada ning üheskoos ära teha kõige pakilisemad tööd.

Tänavu jätkuvad talguteod looduse mitmekesisuse ja elurikkuse toetamiseks, olgu selleks liigirikka lilleniidu rajamine või laiendamine, linnupesade ja nahkhiirte varjekastide meisterdamine, kompostimisala rajamine vm. Niidulillede lapikese tegijad saavad soovi korral seemnepaki omamaiste liikidega.

Talguid saab kirja panna talguveebis www.teemeara.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles