Kui medaleid pole, ei tule ka raha

Ilja Smirnov
Copy
24. märtsil peeti linnavolikogu ees pikett Narva Transi rahastuse vähendamise vastu.
24. märtsil peeti linnavolikogu ees pikett Narva Transi rahastuse vähendamise vastu. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva linna au ja uhkuse, Ida-Virumaa edukaima jalgpalliklubi Narva Trans tulevik sõltub sellest, kui kaua vanahärra Nikolai Burdakov jaksab veel oma transpordifirma raha jalgpalli peale kulutada. Narva linn vähendas sel aastal järsult oma panust, leides, et kogu taasiseseisvusaja jooksul Eesti meistriliigas püsimine pole piisav saavutus, ja nõuab medaleid.

Eesti jalgpalli meistriliiga on vajumas üha rohkem kreeni pealinna poole. Tallinnas liigub raha ja klubid leiavad ka lihtsamalt toetajaid, et saada oma ridadesse paremaid jalgpallureid. Mujal Eestis on profijalgpall hingitsemas. Eelmisel aastal pani rahapuuduse tõttu meistriliigas pillid kotti Viljandi. Nime poolest on meistriliiga klubid ka Paides ja Kuressaares, aga sisuliselt on needki pealinna meeskonnad. Narva Trans on üks väheseid provintsimeeskondi, kes püüab hambad ristis meistriliigas pealinna klubidele konkurentsi pakkuda.

Linnavõimud ei mõista

"Tundub, et nad lihtsalt ei taha aru saada, millised kulutused sellega seotud on," sõnab tänavu 72aastaseks saav Narva Transi president Nikolai Burdakov. Tal on kahju, et Narva praegused juhid ei mõista, mida tähendab juhtida jalgpalliklubi, kus treenib 280 oma vanuseklassides Eesti meistrivõistlustel osalevat noort, lisaks Premiumi liiga profimeeskond, duubelmeeskond ja tütarlaste võistkond.

Mis edasi saab, ei tea.

​NIKOLAI BURDAKOV

2022. aasta Narva linnaeelarves on Narva Transile eraldatud 15 000 eurot Kalevi Fama linnastaadioni hooldamiseks. Klubi ise taotles 62 300 eurot, loetledes eelarves üles kõik alates paari turvamehe palgast kuni jalgpalliväljaku kütmise ja riietusruumide remondini.

Veel 8000 eurot on aastaks eraldatud Narva Transi tippmeeskonna toetuseks. Klubi küsis Narvalt 17 500 eurot: kodumängude korraldamiseks, turvalisuse tagamiseks, transpordiks.

Toetuse kogusumma oli 23 000 eurot, mis on tavapärasest ligi neli korda vähem: viimased viis aastat järjest on Narva linnavolikogu Narva Transile eraldanud 89 980 eurot aastas.

Nikolai Burdakovi sõnul ei jätku eraldatud 15 000 eurost staadioni hooldamiseks maikuunigi.

"Kardan, et nende nelja kuu elektriarve tuleb meil ligi neli tuhat eurot või rohkemgi. Jalgpalliväljaku soojendus on sisse lülitatud ja märtsikuu arve on 1000 eurot. Lisaks sellele tegelevad inimesed koristamisega ning prožektorid vajavad remontimist, sest kümme lampi põles läbi, aga ainuüksi üks lamp maksab 200 eurot pluss töö. Peale selle põles ühes riietusruumis läbi boiler ning selle remont läks maksma 1200 eurot," loetles Burdakov.

Ta tuletas meelde, et Kalevi Fama staadion on juba üksteist aastat vana ning lisaks hooldamisele oleks seal vaja ka remonti teha ja kunstmuru välja vahetada.

Narva Transi aastaeelarve on ligikaudu pool miljonit eurot. Klubi suursponsor on Burdakovile kuuluv transpordiettevõte Narva Auto.

Raha medalite ja valimisvõitude vastu

Narva linnavolikogu esimees Vladimir Žavoronkov märkis, et Narva Transile linnaeelarvest makstav toetus oli varem "ebaproportsionaalselt suur ja üle paisutatud". Tema meelest oli säärane helde rahastus seotud sellega, et keskerakondlasest Nikolai Burdakov oli kuni 2021. aastani volikogu liige ja kuulus toonasesse võimufraktsiooni.

"Eraklubi Narva Trans muudeti faktiliselt munitsipaalklubiks ja seda peeti ülal linna kulul. Linna toetus sellele klubile oli teiste spordiklubide arvelt ebaproportsionaalselt suur. Kusjuures otsest seost sportlike tulemustega ei ole: viimase üheteistkümne aasta jooksul ei ole klubi liidrite esikolmikusse pääsenud, ehkki eraldatud summade puhul võiks oodata paremaid tulemusi," märkis Žavoronkov.

Vastuseks sellele tuletas klubi president meelde, et Narva Trans on palju aastaid kuulunud nelja parema meeskonna sekka, olnud pronks- ja hõbemedaliomanik ning võitnud kahel korral Eesti karika ja superkarika (viimati 2019. aastal), konkureerides seejuures suuremaid rahalisi võimalusi ja paremat infrastruktuuri omavate pealinna klubidega.

Toetuse vähendamise veel ühe põhjusena tõi Žavoronkov välja läbipaistmatu rahajaotuse klubi enda sees.

Uus spordipoliitika

Narva spordipoliitika juht, volikogu spordikomisjoni esimees, saalijalgpalli mängiv Andrei Jakovlev rõhutas, et Narva Transi toetust ei vähendatud, lihtsalt rahastati staadioni hooldust vaid neljaks kuuks. "Soovime välja selgitada, kas kogu raha kulutatakse ratsionaalselt," selgitas ta.

Kes ja kuidas staadioni pärast aprillikuud hooldama hakkab, seda otsust Jakovlevi sõnul esialgu veel ei ole. Ettepanekuid oodatakse linnaametnikelt. Jakovlev ise arvab, et staadioni korrashoiu saaks tagada ka senisest vähema raha eest.

Narva Transi rahastamise probleem on Jakovlevi meelest see, et neile eraldatav summa püsis muutumatu ning seda ei reguleeritud mitte kuidagi.

"Minu arvestuste kohaselt on linn Narva Transi peale aastate jooksul kulutanud kokku üle miljoni euro. Ja võib esitada ühe lihtsa küsimuse: kus on tulemused? Vähemalt mingigi hea tulemus?"

Jakovlev lisas, et Narva Transi mänge käib vaatamas vähe inimesi, ehkkki ainuüksi lapsi on klubis 280 ning nende vanemaid arvesse võttes peaks aktiivsete fännide arv tribüünidel ulatuma sadadesse.

"Kõrgliiga klubi olemasolu on linna maine küsimus, kuid enamik narvalasi ei tunneta seda mainet mitte kuidagi," arutles ta. "Kui meeskond ei saa mängida kõrgliigas, siis võib ta mängida madalamas liigas. Siis ei mängi mitte leegionärid, vaid meie enda andekad noored. Võib-olla oleks linnale kasulikum, kui Narva meeskond mängiks seal, kus ta seda endale lubada saab."

Narva Transi tulevik on tume

"Mis edasi saab, ei tea," sõnas Nikolai Burdakov. "Võib-olla kuuleme Narva võimudelt, et linn Premiumi liigasse kuuluva meeskonnaga klubi ja jalgpalli ei vajagi..."

Klubi president hoiatas, et Kalevi Fama staadion, kus lisaks Narva Transi mängijatele treenivad ka kolme kooli õpilased ning mille läheduses käib uue riigigümnaasiumi ehitus, jääb lõpptulemusena vajaliku hoolduseta.

"Me pidasime linnastaadioni 11 aastat ülal minimaalse rahaga, mõistes väga hästi, et linna raha on samuti piiratud. Nüüd ma mingisse positiivsesse otsusesse eriti ei usu, sest adekvaatset suhtumist pole saadikute poolt esialgu näha," sõnas Burdakov.

Ta kinnitas teiste linnade kogemustele tuginedes, et kui Narval Premiumi liigas enam "oma" meeskonda ei ole, siis langeb Narva laste ja noorte motivatsioon jalgpalli mängida järsult. "Sellest saab siis lihtsalt kehaline kasvatus ning noortel kaob väljavaade mängida profitasemel. Väga kahju."

Linna ja regiooni visiitkaart

Narva Transile eelarvest makstava toetuse vähendamine teeb murelikuks ka jalgpallifänne. Pikett linnavõimude säärase poliitika vastu peeti Narva linnavolikogu sissepääsu ees 24. märtsil, mil volikogu liikmed istungile kogunesid.

Narva staažikas jalgpallifänn Jevgeni Rogov on samuti olukorrast häiritud ning tuletas meelde, et Narva Transist on ammu saanud nii piirilinna kui ka terve regiooni visiitkaart.

"See on Ida-Virumaa ainus klubi, mis on palju aastaid olnud esindatud Eesti jalgpalli kõrgliigas ja mitte kauges minevikus ka mainekatel Euroopa karikavõistlustel. Selliseid klubisid ja meeskondi ei ole ei Sillamäel, Kohtla-Järvel ega Jõhvis, aga Narvas on. Ja seda tuleb hinnata," sõnas Rogov.

Talle teeb muret korraga kolme Eesti meistrivõistluste kõrgliigades Narvat esindava spordiklubi saatus: jalgpalliklubi Narva Trans, jäähokiklubi PSK ja saalijalgpalliklubi Narva United − kõik nad ootavad poliitikutelt ja eelarvest senisest suuremat toetust.

"Kui me sellistele meeskondadele piisavalt tähelepanu ei pööra, siis jääme lõpptulemusena lõplikult ilma oma staatusest turniiride kõrgemates ešelonides ning kaotame praktiliselt täiskasvanute spordi, aga ka põnevad vaatemängud esialgu veel arvukatele kohalikele fännidele," sõnas Rogov kriitiliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles