Narvalased avaldavad Toompeal kooli sulgemise vastu meelt

Ilja Smirnov
Copy
Riigikogu hoone esine plats.
Riigikogu hoone esine plats. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

9. juunil kella 11-12 piketivad narvalased Tallinnas riigikogu ees piirilinna võimude plaani vastu kolida Soldino gümnaasium ümber Narva 6. kooli hoonesse. Kaks nädalat varem avaldasid rahulolematud meelt Narva linnavolikogu ees ning palusid abi ka haridus- ja teadusministeeriumilt.

Soldino gümnaasiumi ümberkolimist on mainitud Narva munitsipaalharidussüsteemi uue arengukava eelnõus. Arengukava ise ei ole küll veel lõplikult kinnitatud, ent Narva linnavalitsus on seisukohal, et säärane samm on vajalik: piirilinnas on tarvis vähendada 7000 ruutmeetrit koolipinda, Soldino gümnaasiumi hoones aga on ruutmeetreid isegi veidi rohkem.

Lastevanemad, õpilased ja gümnaasiumi juhtkond on üldiselt nõus, et linnaelanike arvu kahanemise tõttu on koolide arvu kärpimine vältimatu. Ent nad rõhutavad, et hoopis 6. kool peaks Soldino gümnaasiumisse kolima, mitte vastupidi. Meeleavaldajad tuletavad meelde, et 6. koolis on õpilasi mitu korda vähem ja kool ise on halvemas seisukorras, kool paikneb vähem mugavas asukohas ega ole üleüldse kuigi populaarne.

Oma seisukoha kaitseks tulid Soldino gümnaasiumi õpilased 17. mail plakatitega kooli hoovi, 26. mail aga avaldasid nende vanemad meelt Narva volikogu hoone ees. Paralleelselt tänavaprotestidega allkirjastasid ligemale 4500 inimest Narva võimudele esitatud petitsiooni. Munitsipaalharidussüsteemi arengukava avaliku arutelu käigus tehti ettepanekuid eelnõusse muudatuste tegemiseks. Peale selle saatsid Narva Soldino gümnaasiumi töötajad 27. mail haridus- ja teadusministeeriumile palve, et ministeeriumiametnikud aitaksid neil end Narva võimudele kuuldavaks teha.

Kuna Narva võimud ja linnapea Katri Raik isiklikult ei ole linnaelanikke esialgu kuulda võtnud, otsustasid Soldino gümnaasiumi hoolekogu liikmed riigikogu ees piketi korraldada ning registreerisid avaliku koosoleku ka politseis.

Sõiduks Narvast Tallinna ja sealt tagasi on piketi korraldajad tellinud bussi poolesajale inimesele. Nendega liituvad meeleavaldajad, kes tulevad kohale omal käel.

Narvalanna Svetlana Issatšenkoval õpib Narva Soldino gümnaasiumis neli last ja viies valmistub sinna ettevalmistusklassi minema. Svetlana ise on gümnaasiumi hoolekogu liige ja üks kavandatava piketi korraldajatest. Tema sõnul plaanivad narvalasi Tallinnas meeleavaldusel toetada ka teistest omavalitsustest pärit inimesed, keda nende gümnaasiumi saatus ükskõikseks ei jäta.

"Me tahame, et meid vähemalt Tallinnaski kuulda võetaks, kui Narva võimud meid ei kuule, või kuulevad, aga kuulda võtta ei taha. Kui pealinnas meie probleemist kuuldakse, siis võib-olla aidatakse meil end kohalikele võimudele kuuldavaks teha," lausus ta.

Issatšenkova sõnul mõistavad piketi korraldajad, et ei riigikogu ega valitsus saa Narva võimude otsust munitsipaalse haridusvõrgu ümberkorraldamise kohta otseselt muuta. Ent nad loodavad, et probleemi toomine riigi tasandile ja meedia huvi selle vastu aitavad Narvas valitsevaid poliitikuid kuidagi mõjutada. "Sest tegelikult ei tea väljaspool Narvat esialgu keegi, mis meil siin koolide ja lasteaedadega toimub," märkis Issatšenkova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles