Irene Käosaar: eestikeelsele haridusele üleminekuga venitamine on löök õpilaste pihta

Ago Gaškov
, ajakirjanik
Copy
Irene Käosaar asub vedama Narva riigigümnaasiumi ülesehitamist.
Irene Käosaar asub vedama Narva riigigümnaasiumi ülesehitamist. Foto: Ilja Smirnov

Äsja Narva eesti gümnaasiumi direktorina tööd alustanud Irene Käosaar ütles, et on lõimumisega tegelnud 30 aastat. 1992. aastal, veel alles Tartu ülikoolis eesti filoloogiat õppides hakkas ta Tartu Puškini gümnaasiumis eesti keelt õpetama. "Vene õppekeelega koolis eesti keele õpetamine on ju puhas lõimumine," muigas ta.

See Tartu kool on aeg-ajalt väga konservatiivse venemeelsusega silma paistnud. Irene sellega täielikult nõus ei ole. "Õpetajad ja juhtkond on väga edumeelsed ja osalevad näiteks keelekümblusprogrammis. Küll aga on hoolekogus alati liikumise Vene Kool Eestis esindajad ja seetõttu paistab kool meedias sellega silma, et ei toeta Eesti hariduspoliitikat," rääkis ta.

Tartus õpetas Irene eesti keelt seitse aastat, siis aga kolis perekondlikel põhjustel Tallinna. "Ma oleksin hea meelega olnud õpetaja edasi," ütleb ta. Kuid 1999. aastal alustati riigikeele õpetajate programmi. See oli mõeldud nendele õpetajatele, kes töötasid vene õppekeelega koolis. Neid koolitati kaks aastat eesmärgiga, et nad toetaksid teisi õpetajaid ja koostaksid metoodilisi materjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles