Narva kogunesid seitsme riigi muusikud

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Ühes Narva sümfooniaorkestri 45 muusikuga astub eeloleval nädalavahetusel lavale kümmekond noort muusikafoorumil osalejat.
Ühes Narva sümfooniaorkestri 45 muusikuga astub eeloleval nädalavahetusel lavale kümmekond noort muusikafoorumil osalejat. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

19.−24. juulini peetakse piirilinnas järjekorras teist rahvusvahelist festivali "Narva Music Forum". Eeloleval laupäeval ja pühapäeval saavad muusikahuvilised nautida klassikalise muusika kontserte.

Festivali kunstilised juhid on Narva sümfooniaorkestri kunstiline juht Anatoli Štšura ning Ameerika pianist ja helilooja, New Yorgi ülikooli professor Michael Bulychev-Okser.

"Me oleme juba ammu tuttavad, suhtleme omavahel ja oleme ka mitmeid ühiskontserte korraldanud," sõnas Anatoli Štšura. "Eelmisel aastal tuli mõte teha Narvas festival ja Michael oli nõus selle kunstiliseks juhiks hakkama. Korraldamisega on tegemist üksjagu, kuid muusikutel on huvitav ja kasulik kolleegidega suhelda ning mullegi meeldib noortega töötada − nad on väga siirad ning tunnevad muusika loomisest tohutut rõõmu."

Mullu Narvas peetud esimesel muusikafestivalil astus üles legendaarne Iisraeli viiulivirtuoos ja dirigent Shlomo Mintz, kes tekitas oma esinemisega tõelist furoori. Tänavuste külaliste seas on palju tuntud ja tunnustatud lavameistreid: Nikolai Demidenko, Alla Aranovskaja, Michael Bulychev-Okser ning Narva sümfooniaorkestri kontsertmeister Sergei Tjutjunik. Traditsiooniliselt toimuvad ka klaveri, viiuli, kammeransambli ja orkestrimängu meistriklassid.

Laupäeval, 23. juulil kõlab Narva Geneva kontserdimajas kaks kontserti.

Kell 17 saab väikeses saalis kuulata USA kvartetti St. Petersburg, kollektiivi Klever Quartet ning Inglismaa, USA, Austraalia, Iirimaa ja Poola instrumentaalansambleid. Sissepääs on tasuta.

Kell 19 kõlab sealsamas festivali galakontsert, kus Narva sümfooniaorkestri saatel astuvad üles solistid USAst, Inglismaalt, Prantsusmaalt, Austriast, Austraaliast ja Eestist. Kavas on Mendelssohni, Chaussoni, Bachi, Griegi, Liszti, Tšaikovski ja Chopini teosed ning katkendid Kalmani operettidest ja Rodgersi muusikalidest. Pilet maksab 7 eurot.

Anatoli Štšura rõhutas, et kontserdiprogrammid erinevad repertuaari ja esinejate koosseisu poolest, seetõttu tasuks kuulata mõlemat.

Narva sümfooniaorkestrit dirigeerivad eeloleval nädalavahetusel lisaks Štšurale veel José Miguel Rodilla (Hispaania) ja Jaeha Kim (Lõuna-Korea).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles