Politsei saatis punamonumentide toetuseks korraldatud motomeeleavalduse laiali

Ilja Smirnov
Copy
Ka 16. augustil, kui tank minema viidi, tulid paljud narvalased endise monumendi kohale küünlaid süütama.
Ka 16. augustil, kui tank minema viidi, tulid paljud narvalased endise monumendi kohale küünlaid süütama. Foto: Ilja Smirnov

Politsei katkestas laupäeval Narva ja Narva-Jõesuu territooriumil korraldatud motoürituse. Aktsiooni eesmärk oli toetada avaldust, millega nõutakse Narvale tagasi tema punamonumente, mis 16. augustil maha võeti.

27. augustil toimunud avalik koosolek lõpetati, sest politsei tuvastas, et seal rikuti seadust, kasutades vaenulikku sõjasümboolikat, teatas politsei- ja piirivalveamet (PPA).

Ida prefektuuri operatiivjuhi Urmas Elmi sõnul oli avalik koosolek politseis registreeritud, kuid võimalike provokatsioonide ennetamiseks pöörati üritusele kõrgendatud tähelepanu. "Meie eesmärk oli tagada koosolekul avalik kord ning jälgida, et üritus mööduks rahumeelselt ja korrarikkumisteta. Katkestasime avaliku koosoleku, kuna seal osalenud inimesed eksponeerisid sõjasümboolikat ega olnud nõus seda eemaldama," sõnas Elmi.

Politsei toimetas jaoskonda koosoleku korraldaja, 52aastase naise. Tema suhtes alustati väärteomenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb avaliku koosoleku pidamise nõuete rikkumist. Lisaks alustati väärteomenetlust kahe sõjasümboolikat kandnud inimese suhtes karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb vaenu õhutamist. Sellise sümboolikana käsitles politsei särke, millel oli tanki kujutis.

"Hindame iga avaliku koosoleku puhul riske ja ohtu avalikule korrale ning vestlesime koosoleku korraldajatega. Olime tänase ürituse eestvedajaga varem suhelnud, selgitanud võimalikke ohte ja tuletanud meelde, et Eestis ei ole sõjasümboolika kasutamine ja vaenu õhutamine lubatud. Samuti selgitasime, et koosoleku korraldajal lasub vastutus pidada kinni kõigist avaliku koosoleku korraldamiseks kehtestatud nõuetest."

Laupäeva õhtul kogunesid inimesed 16. augustil ära viidud tankimonumendi juurde ning süütasid seal sadu küünlaid. Meeleavalduse tõttu oli seal häiritud liiklus, kuna teeääred olid täis pargitud ning inimesed liikusid pimedas sõiduteel.

Politsei pöörab sõda propageeriva sümboolika kasutamisele igapäevaselt tähelepanu, vestleb sümboleid eksponeerivate inimestega ning selgitab, et see mõjub provotseerivalt, teatas Ida prefektuuri pressiesindaja. Ta lisas, et juhul kui inimene ei nõustu sümbolit eemaldama, reageerib politsei resoluutselt ning reeglina alustatakse väärteomenetlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles