Kohtla-Järve volikogus on moodustunud kaks eri leeris olevat Keskerakonna fraktsiooni

Erik Gamzejev
Copy
Kaks Keskerakonna fratktsiooni ühes volikogus: Anton Dijev (vasakul) juhib Kohtla-Järve volikogus Keskerakonda mittekuuluvate ja Sergei Lopin erakonna liikmetega Keskerakonna fraktsiooni.
Kaks Keskerakonna fratktsiooni ühes volikogus: Anton Dijev (vasakul) juhib Kohtla-Järve volikogus Keskerakonda mittekuuluvate ja Sergei Lopin erakonna liikmetega Keskerakonna fraktsiooni. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve volikogus on moodustunud kaks eri leeris olevat Keskerakonna fraktsiooni: ühes on erakonna liikmed ja teises parteitud, kes kandideerisid Keskerakonna nimekirjas. Mõlemasse fraktsiooni kuulub viis saadikut. 

Varem moodustatud Keskerakonna fraktsiooni lõpetas formaalselt tegevuse eelmisel nädala lõpus, kui sealt astusid välja Vladimir Evve ja Anna Rentik ja sinna jäi nõutava viie liikme asemel neli. Keskerakonda kuuluvad kuuluvad volikogu liikmed moodustasid teisipäeval oma fraktsiooni uuesti. Sinna kuuluvad Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna esimees Ivetta Sakkart-Linnard, endine piirkonna esimees Valeri Korb, volikogu aseesimees Arne Berendsen, endine volikogu esimees ning abilinnapea Riina Ivanova ja volikogu liige Sergei Lopin, kes valiti sel nädalal ka fraktsiooni esimeheks. 

Ent esmaspäeval asutasid Keskerakonna fraktsiooni ka viis saadikut, kes valiti volikogusse Keskerakonna nimekirjast, kuid kes ei kuulu Keskerakonda: Anton Dijev, Deniss Veršinin, Svetlana Kollo, Vladimir Evve ja Zaur Abbassov. 

Kohtla-Järve piirkonna juhatus otsustas augustis alguses Dijevi usalduse kaotamise tõttu Keskerakonnast välja heita. Juhatus pani Dijevile süüks, et ta on jäänud erinevalt volikogu keskfraktsiooni teistest liikmetest erapooletuks mitmel hääletustel. Evve astus varasemast Keskerakonna fraktsioonist välja eelmisel nädalal ja liitus nüüd uuega. 

Formaalselt ei saa volikogus kaks ühe nimega fraktsiooni olla. 

Eesti Keskerakonna peasekretär Andre Hanimäg ütles, et Kohtla-Järve volikogu kantselei on registreerinud fraktsiooni, mis kasutab avalikkust eksitaval moel kaubamärki MTÜ Eesti Keskerakond ja nõuab erakonna nime väära kasutamise lõpetamist.

"Avaldusele, moodustada Keskerakonna fraktsioon, on alla kirjutanud viis volinikku, kes ei kuulu erakonna ridadesse ja kes ei ole seotud Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna tegevusega," selgitab Andre Hanimägi.

"Ühelt poolt on tegemist komplimendiga Keskerakonna aadressil - erakonda mittekuuluvad inimesed soovivad tungivalt end just selle kaubamärgiga siduda -, teisalt on erakonna nime kasutamine avalikkust eksitav ega vasta heale tavale. MTÜ Eesti Keskerakond ei nõustu, et Kohtla-Järve volikogus on erakonna nime kandev fraktsioon, millel ei ole Keskerakonnaga seost. Keskerakonna liikmed on volikogus esindatud ja neil peab olema õigus erakonna nime kasutada."

Keskerakonna Kohtla-Järve piirkonna esimehe ja volikogu liikme Ivetta Sakkart-Linnardi sõnul soovitakse pöördumises volikogu esimehele Tiit Lillemetsale teada saada, miks selline otsus tehti vaatamata sellele, et ilmselgelt on tegemist mittetulundusühingu nime pahatahtliku kasutamisega.

"Samuti palume selgitada, miks anti liikmetele fraktsiooni töö lõppemisest teada alles pärast seda, kui uus avaldus uue fraktsiooni loomiseks oli juba tehtud. Leiame, et volikogu kantselei ei ole käitunud antud juhul õiguspäraselt," ütleb Sakkart-Linnard. "Meie eesmärk on, et Kohtla-Järve valijatel ja avalikkusel ei tekiks asjatut segadust ning erakonna nime ei kasutataks vääralt. Olukorras, kus fraktsiooni on soovinud luua Keskerakonna liikmed, volinikud, kellel on seos Keskerakonnaga, tuleb arvestada nende ja erakonna tahtega."

Kohtla-Järvel ei ole ametlikult moodustatud koalitsiooni, kuid otsustavalt hääletustel on viimastel kuudel ühte hoidnud seltskond, kuhu kuuluvad mittekeskerakondlastest Keskerakonna fraktsiooni liikmed, Reformierakonna ja valimisliitude Restrart Kohtla-Järve ja Progress saadikud. Viimases liidus on võtmekohal kommunaalettevõtja Nikolai Ossipenko firmade töötajad. Sel seltskonnal on 25 liikmelises volikogus vähemalt 13 häält ja lisaks ka volikogu esimehe Tiit Lillemetsa hääl, kes astus kevadel Keskerakonnast välja.

Opositsiooni on jäänud sotsiaaldemokraadid ja erakonnaliikmetest Keskerakonna fraktsioon. Keskerakondlaste võimult kõrvaletõrjumist kinnitab muuhulgas see, et viimati kutsus linnavalitsus sihtasutuse Ida-Viru Keskhaigla ja vee-ettevõtte Järve Biopuhastus nõukogust tagasi Valeri Korbi ja määras tema asemel linna esindajateks Anton Dijevi ja Deniss Veršinini. Juuni lõpus kaotas volikogu ka kaks abilinnapea kohta, mis kuulusid keskerakondlastele Ljudmila Jantšenkole ja Riina Ivanovale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles