Putinit Eesti peaministrit maha lööma õhutanud Kohtla-Järve mees peab kümme päeva arestikambris veetma

Põhjarannik
Copy
Ida prefektuuri arestimaja asub Jõhvis Viru vanglas.
Ida prefektuuri arestimaja asub Jõhvis Viru vanglas. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

32aastane Kohtla-Järve ekskavaatorijuht, kes kutsus eelmisel nädalal TikToki veebikeskkonnas Venemaa presidenti Vladimir Putinit üles tapma Eesti peaminister Kaja Kallast, peab selle teo eest kümme päeva arestikambris veetma. 

Politsei pidas neljapäeval 32aastase Kohtla-Järve elaniku kinni ja reedel määras kohus talle väärteo eest karistuseks kümme päeva aresti. Kohtuotsus ei ole jõustunud.

Jõhvi politseijaoskonna juht Andreas Kliimant rääkis, et politsei reageerib täie tõsidusega juhtumitele, kus keegi vaenu õhutab, sest sellised üleskutsed võivad ohustada avalikku korda. „Eesti on rahumeelne riik. Agressorriigi avalik toetamine ning vihkamisele ja vägivallale üleskutsumine on Eestis keelatud. Praeguses julgeolekuolukorras on sõnadel äärmiselt suur kaal ning ei saa lubada olukorda, kus keegi Eesti inimeste turvalisust õõnestab,“ rääkis Jõhvi politseijuht.

Delfi kirjutas sel esmaspäeval, et Kohtla-Järve elanik palus Vene presidendil Vladimir Putinil peaminister Kaja Kallasele „laksu“ anda. Venekeelset videot vaadates on ilmne, et kontekstis tähendab selliste väljendite kasutamine just üleskutset tapmiseks.

TikTokis ringlevas videos kutsub noormees Venemaa presidenti Eesti peaministrit Kaja Kallast karistama, sest Kallas olevat kõik Eesti venelased välja vihastanud ja ära tüüdanud.

Alates 24. veebruarist, mil Venemaa tungis kallale Ukrainale, on politsei väärteo korras uurinud kuute vaenu õhutamise juhtumit (KarS § 151). Vaenu õhutamise eest on ette nähtud karistuseks rahatrahv kuni 1200 eurot või kuni 30 päeva aresti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles