Keskerakonna Narva piirkonna juhatus soovib jätta Mihhail Stalnuhhini erakonna liikmeks

Erik Gamzejev
Copy
Mihhail Stalnuhhin on veerand sajandit Keskerakonnale hääli kogunud. Teisipäeva õhtul võib erakonna juhatus ta parteist välja visata.
Mihhail Stalnuhhin on veerand sajandit Keskerakonnale hääli kogunud. Teisipäeva õhtul võib erakonna juhatus ta parteist välja visata. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Keskerakonna Narva piirkonna juhatus soovib, et Eesti riigijuhte fašistideks nimetanud Mihhail Stalnuhhini jääks erakonna liikmeks. 

Keskerakonna Narva piirkonna juhatuse esimees Tatjana Stolfat teatas, et Mihhail Stalnuhhini arvamus on lähedane narvalastele ja sealhulgas ka tema valijate arvamusele, kes kogusid allkirju tanki ja teiste mälestussammaste säilitamiseks Narvas.

"Keskerakonna Narva piirkonna juhatus otsustas jätta Mihhail Stalnuhhini erakonna liikmeks," teatas Stolfat.

Esmaspäeval õhtul toimunud koosolekul selgitas Stalnuhhin Keskerakonna Narva piirkonna juhatuse liikmetele Mihhail Stalnuhhin tema poolt kasutatud mõistete konteksti. "Juhatus soovitas tal oma mõtted hoolikamalt ja ühemõttelisemalt sõnastada, kasutades kõnes ja intervjuudes keelt, mis ei ole vaenulikult mitmetähenduslik," sõnas Stolfat lisades, et Stalnuhhin on kõrgtasemeline ja kogenud poliitik, kes on valmis isiklikult vastutama oma sõnade ja kõnede eest ning selgitama neid. 

Keskerakonna juhatus otsustab teisipäeva õhtul, kas Eesti riigijuhte fašistideks nimetanud Ida-Virumaa selle sajandi üks populaarsemaid poliitikuid Mihhail Stalnuhhin jääb erakonna liikmeks või visatakse ta sealt välja.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas reageeris Stalnuhhini avaldusele laupäeval, kirjutades sotsiaalmeedias, et Stalnuhhini öeldu on totaalselt vale. "See ei kuulu meie väärtusruumi, mida peab oluliseks vaba, demokraatlik maailm, mida peab oluliseks Eesti ja mida peab oluliseks Keskerakond. Sellistel arvamustel ei ole Keskerakonnas kohta ei täna ega tulevikus," märkis Ratas.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni ja Narva linnavolikogu liige Mihhail Stalnuhhin rääkis sotsiaalmeediasse postitatud venekeelses videos, et peab Nõukogude sõduritele pühendatud mälestusmärkide mahavõtjaid natsideks. "Tean vaid ühte jõudu, mis tahab maha võtta kõik, mis on pühendatud sõduritele-vabastajatele − need on fašistid, need on avalikud natsid," rääkis Stalnuhhin. "Ja sõltumata sellest, kelleks nad ennast nimetavad: demokraadid, liberaalid, reformistid, parempoolsed − kuidas tahes. Minule on nad nüüd lihtsalt tavalised fašistid. Nad võitlevad nendega, kes võitlesid natsismi vastu. Ja selle mõttega, et me elame riigis, kus ametlikuks ideoloogiaks on natse toetav ideoloogia, tuleb meil kõigil veel harjuda," ütles Stalnuhhin.

Kuigi nii Keskerakonna kui ka teiste suuremate erakondade juhid on Stalnuhhini sõnad hukka mõistnud, ta ise öeldut ei kahetse. "Emotsionaalsusest: uskuge, hoidsin ennast vaos, nii palju kui suutsin ja täpselt nii, nagu teeb seda praegu enamik narvakaid," selgitas Stalnuhhin pühapäeva õhtul Postimehele. Ta seletas üle, et ametlikust ideoloogiast rääkides pidas ta silmas valitsust, mitte aga eesti rahvast, kuid talle tundus, et ideoloogia sidumine mitte rahva, vaid selle valitsejatega on iseenesestmõistetav.

Stalnuhhin soovis, et tema sõnu ei võetaks vabandusena. "Mul pole millegi eest kelleltki vabandust paluda. Olen aastakümneid töötanud ühtse kodanikuühiskonna nimel ja alati nimetanud selle vastaseid nii, nagu nad on seda ära teeninud. Kallase valitsus on praegu Eesti iseseisvusele palju suurem oht kui üks tagasihoidlik eesti keele õpetaja Narvast," selgitas Stalnuhhin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles