Saksa sõjaväekalmistu Ahtmes sattus vandaalide ohvriks

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Neljapäeva hommikuks olid soditud hauatähised ära puhastatud.
Neljapäeva hommikuks olid soditud hauatähised ära puhastatud. Foto: Peeter Lilleväli

Ahtmes asuval Saksa sõjaväekalmistul oli keegi sodinud ära mälestusplaadid ning teinud sinna peale sõjasümboolikat. Politsei alustas kriminaalmenetlust. 

Kohaliku elaniku poolt eile ühismeediasse postitatud fotodelt on näha, et keegi on Ahtmes asuva Saksa sõjaväekalmistu mälestusplaatidele tõenäoliselt spreivärviga sodinud venemeelset sõjasümboolikat. Fotodelt nähtub, et vähemalt ühele plaadile on joonistatud viisnurk ning mitmele neist Vene vägede poolt Ukraina agressiooniaktis kasutatud Z-täht.

«Eile pärastlõunal märkasid politseinikud piirkonnas patrullides, et Ahtme sõjaväekalmistul on punase värviga soditud hauakive ja riste, muu hulgas kantud neile ka agressori sümboolikat: Z tähte ja viisnurka. Hiljem saime sarnaseid teateid ka tähelepanelikelt elanikelt," rääkis Ida prefektuuri Jõhvi piirkonnagrupi juht Margus Murdsalu Postimehele neljapäeval.

Politseinikud tegid sündmuskohal tööd ja korjasid algmaterjali, kohalik omavalitsus tagas selle, et hauakivid ja ristid on tänaseks puhastatud.

Politsei alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb surnute au teotamist, kohtus süüdimõistmisel on sellise teo eest võimalik karistada rahalise karistuse või kuni aastase vangistusega.

"Töötame selle nimel, et toimepanijad välja selgitada. Samuti palume inimestel, kellel võib olla politsei jaoks kasulikku infot, sellest meile teada anda helistades numbril 112 või kirjutades margus.murdsalu@politsei.ee."

Agressori sümboolika sodimist avalikus ruumis või mälestusmärkidele tuleb meie piirkonnas Murdsalu sõnul küll ette, kuid ajapikku on seda jäänud vähemaks, näiteks võrrelduna sõja alguse ajaga Ukrainas või maikuuga. "Kutsume üles kõiki, kes avalikus ruumis midagi sellist märkavad, meile sellest võimalikult kiiresti teada andma."

Murdsalu lisas, et politsei hoiab jätkuvalt meie piirkonnas mitmeid mälestusmärke oma patrullmarsruutidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles