Ministeerium algatab kutsehariduskeskuses järelevalve eestikeelse õppe korralduse üle

Erik Gamzejev
Copy
Ida-Viru kutsehariduskeskuse Sillamäe korpus. Kooli pidajaks oleva haridusministeeriumi teada õpib 97 protsenti õpilastest siin enam kui pooli aineid eesti keeles.
Ida-Viru kutsehariduskeskuse Sillamäe korpus. Kooli pidajaks oleva haridusministeeriumi teada õpib 97 protsenti õpilastest siin enam kui pooli aineid eesti keeles. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Haridus- ja teadusministeeriumil on teadmine, et 97 protsenti Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse õpilastest õpib suuremat osa aineid eesti keeles. Tegelikust pildist riigile kuuluvas koolis peaks täpsem ülevaade tekkima koos keeleametiga novembris läbiviidava järelevalve käigus, kus võetakse vaatluse alla ka eesti keele ja eestikeelse õppe korraldus.

Ministeeriumi kutsehariduse valdkonna nõunik Rita Kask tõdes, et kutsekeskharidusse asuvad õppima peamiselt vene õppekeelega põhikoolide lõpetajad, kelle eesti keele oskuse tase ei ole viimastel aastatel oluliselt paranenud. "Venekeelsest põhikoolist jõuavad kutsekeskharidusse pigem madala keskmise hinde ning kesise eesti keele oskusega õpilased. See kinnitab, et eestikeelse õppega tuleb alustada palju varem," sõnas ta, märkides, et ministeerium on algatanud vajalikud seadusemuudatused, et praeguse valitsusliidu kokkuleppel saaks eestikeelsele haridusele minna üle 2030. aastaks.

Ministeeriumi nõuniku sõnul on Ida-Viru kutsehariduskeskuses eesti keele õppe ja eestikeelse õppe arendustegevusi viidud läbi alates 2017. aastast. Õpilastele on pakutud eesti keele lisaõpet, koolimeeskondadele nõustamist ja keeleõpet ning õpetajatele metoodikakoolitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles