Aastaid tühjade korteritega jännis olnud Kohtla-Järvel pole ukrainlastele elamispinda pakkuda

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
See Kohtla-Järvel Olevi tänaval asuva kortermaja foto on tehtud tänavu kevadel ning sellelt on näha, et osal tühjalt seisvatel korteritel on aknaklaasidki purustatud, rääkimata korterite endi armetust seisust.
See Kohtla-Järvel Olevi tänaval asuva kortermaja foto on tehtud tänavu kevadel ning sellelt on näha, et osal tühjalt seisvatel korteritel on aknaklaasidki purustatud, rääkimata korterite endi armetust seisust. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve linnal, kus on aastaid probleemiks olnud elaniketa korterid, mida pole kellelegi anda, pole praegu Ukraina sõjapõgenikele elamispinda pakkuda.

Eesti linnade ja valdade liit saatis omavalitsustele küsimustiku, kus taheti teada Ukraina sõjapõgenike olukorra kohta valdades ja linnades. Muu hulgas küsiti, kas ja kui palju on omavalitsustel pakkuda elamispindu Ukraina põgenikele. "Praegu puudub selline info, kõik, kes on soovinud oma kortereid üürile anda, on seda otse Ukraina põgenikega suheldes teinud. Linnal ei ole munitsipaalkortereid, mida saaks põgenikele pakkuda," vastas Kohtla-Järve abilinnapea Kristiine Agu.

Põgenikud saavad eluruumide korrastamiseks toetust taotleda

Ukraina sõjapõgenikul, kes on saabunud Eestisse alates 24. veebruarist ja saanud ajutise kaitse, on õigus ühekordsele hüvitisele üürisuhte alustamisega seotud kulude katmiseks, sealhulgas mööbli või kodutehnika ostmiseks ja remonditöödeks.

Hüvitise suurus on alates 1. juunist maksimaalselt 1200 eurot, millest omavalitsusel on lubatud maha arvata lepingu sõlmimisega seotud halduskuludeks kuni 50 eurot. Omavalitsus saab aga hüvitise taotlusi vastu võtta pärast halduslepingu sõlmimist sotsiaalkindlustusametiga. Lüganuse vald ja Kohtla-Järve linn on Ida-Viru omavalitsustest ainsad, kes pole seda veel teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles