Mobilisatsioon tõi sõja venemaalastele koju

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Eestiga piirnevas Ivangorodis avati 11. septembril tanki monument, mis oli Venemaa vastukäik tanki mahavõtmisele teisel pool jõge Narvas augustis.
Eestiga piirnevas Ivangorodis avati 11. septembril tanki monument, mis oli Venemaa vastukäik tanki mahavõtmisele teisel pool jõge Narvas augustis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Putini välja kuulutatud osaline mobilisatsioon puudutab tugevasti ka paljusid Ida-Virumaa inimesi, kelle lähedased sugulased elavad Venemaal ja keda nende president kavatseb saata tapatalgutele Ukrainasse. "Olukord on väga ärev," ütlesid üldistatult kõik Ida-Virumaaga seotud Venemaal elavad inimesed, kellega Põhjarannikul õnnestus neljapäeval telefoni teel rääkida.

Tähelepanuväärne, et ükski ligemale kümnest inimesest ei olnud nõus avaldama mõtteid välismaa väljaandele oma täisnime all, peljates sellega kaasneda võivaid probleeme. Isegi need mitte, kes on Kremli propagandast läbiimbunud ja kiidavad takka Venemaa võimude tegevust. See näitab, millises hirmuühiskonnas nad elavad.

Enamikul neist pole kahtlustki, et mobilisatsiooni väljakuulutamine tähendab täiemahulist sõda, mis muudab meeleolusid Vene ühiskonnas. Ent sõnum "Kodumaa on ohus", mida toetab kriminaalvastutus kõrvalehoidmise eest, on põhjustanud vastakaid arvamusi: kes pakib seljakoti ja läheb vabatahtlikuna sõjaväekomissariaati, kes otsib palavikuliselt võimalust "sundteenistusest" kõrvale hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles