Prokurör taotles häälte ostmises süüdistatavale Narva poliitikule šokivangistust

Ilja Smirnov
Copy
Sergei Gorlatš ja tema kaitsja Ilja Zujev Viru maakohtu saalis.
Sergei Gorlatš ja tema kaitsja Ilja Zujev Viru maakohtu saalis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Prokurör küsis valimisvabaduse rikkumises süüdistatavale Narva volikogu liikmele Sergei Gorlatšile 1 aasta ja 8 kuud vangistust, millest tal 1 kuu tuleks reaalselt ära istuda ning ülejäänud kannaks ta tingimisi.

Süüdistaja Alan Rüütel ütles kolmapäeval Viru maakohtu Narva kohtumajas toimunud istungil, et Sergei Gorlatši (44) süü valimisvabaduse rikkumises on kohtus tõendamist leidnud ning palus kohtul ta süüdi mõista.

Süüdistuse kohaselt mõjutas mullu oktoobris kohalike omavalitsuste valimistel Narvas kandideerinud Sergei Gorlatš valijaid tema kasuks hääletama. Selleks organiseeris ta koos MTÜ Narva Kutsehaigete Ühing juhatuse liikme Natalia Simonovaga (67) neljakümnele inimesele väljasõidu Narvast Toila. Väljasõit hõlmas giidiga jalutuskäiku pargis, piknikku ja spaakülastust.

Spaakülastuse ja ekskursiooni eest tasus Sergei Gorlatš, piknikku ja transporti rahastas nimetatud mittetulundusühing.

Süüdistuse kohaselt andis Natalia Simonova väljasõidule tulijaile juhised võtta kaasa ID-kaart ja selle koodid. Pärast ekskursiooni kutsuti inimesed ükshaaval bussi tagaistmele, kus neile anti võimalus Sergei Gorlatši sülearvutis viimase poolt hääletada. Politsei kogutud andmetel andis kohapeal oma hääle 17 inimest.

Kaitsja Ilja Zujev ütles, et Gorlatši süüdistamise motiivid on välja mõeldud. Tema sõnul tehti valijatega tavapärast valimiseelset tööd. "Reis Toilasse oli hea võimalus inimesi agiteerida," ütles Zujev oma kohtukõnes. Kaitsja märkis, et arvuti omamine ekskursiooni ajal pole seadusega keelatud, nagu pole keelatud seda ka kolmandatele isikutele hääletamiseks anda. Samuti ei ole tema sõnul keelatud kostitada inimesi pirukate, tee ja veiniga.

Prokurör Alan Rüütel ütles, et antud juhul on oluline, et valijatele avaldati survet ning mingit agiteerimist tegelikult polnud.

Sergei Gorlatš end kohtus süüdi ei tunnistanud ning ütles, et tahtis vaid aidata abvajajatega tegelevat mittetulundusühingut. Samuti ütles ta, et ei saanud ära öelda inimestele, kes avaldasid soovi tema poolt hääletada.

Kohus teeb otsuse avalikuks 27. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles