Kohus karistas Narva endist abilinnapead häälte ostmise eest vangistusega

Ilja Smirnov
Copy
Süüdistatav Sergei Gorlatš (vasakul) ja tema kaitsja Ilja Zujev Viru maakohtu saalis.
Süüdistatav Sergei Gorlatš (vasakul) ja tema kaitsja Ilja Zujev Viru maakohtu saalis. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Viru maakohus karistas Narva endist abilinnapead Sergei Gorlatši häälte ostmise korraldamise eest valimistel aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistusega, millest vanglamüüride vahel tuleb tal veeta ligemale üks kuu. Gorlatš kavatseb kohtuotsuse vaidlustada. 

Ärakandmisele kuuluva karistusajast arvestatakse maha eelvangistuses viibitud üks päev. Ülejäänud vangistusaeg ehk aasta ja seitse kuud jääb tingimisi täielikult täitmisele pööramata, kui ta ei pane kahe aasta pikkuse katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

Süüdistuse kohaselt organiseeris Sergei Gorlatš, kes kandideeris 2021. aasta kohalike omavalitsuste valimistel valimisliidu Katri Raik Nimekiri koosseisus, 14. oktoobril koos MTÜ Narva Kutsehaigete Ühingu juhatuse liikme Natalia Simonovaga selle liikmetele Toilas tasuta tervisepäeva, eesmärgiga mõjutada isikuid hääletama valimistel Sergei Gorlatši kandidatuuri kasuks.

Tervisepäev hõlmas 40 inimese  väljasõitu Narvast Toilasse, Narva muuseumi giidiga ekskurssiooni Oru pargis, Toila spaa külastamist ning hilisemat piknikueinet. Spaa külastust ja ekskursiooni rahastas Sergei Gorlatš. Pikniku ja sõidu eest maksis MTÜ Narva Kutsehaigete Ühing.

Natalia Simonova instrueeris eelnevalt väljasõidul osalejaid kaasa võtma ID-kaarti koos koodidega, et oleks võimalik sooritada ürituse ajal e-hääletus. Pärast Toila Oru pargi külastust paluti inimestel hääletada kandidaadi nr 131, ehk Sergei Gorlatši poolt.

E-hääletamiseks kutsusid Sergei Gorlatš ja Natalia Simonova inimesed ükshaaval bussi tagaistmele, kus istus Sergei Gorlatš sülearvutiga. Tänutäheks reisi eest andis oma e-hääle 17 inimest.

Kohtuotsus ei ole veel jõustunud ja seepärast ei pea ka Narva endine abilinnapea kohe vanglasse karistust kandma minema. Sergei Gorlatš ütles Põhjarannikule, et ta ei tunnista end süüdi ja kavatseb otsuse vaidlustada ringkonnakohtus. 

Viru maakohtu osuse sisu ei soovinud ta kommenteerida. Ta keeldus ta ütlemast, kas peatab nüüd oma saadikuvolitused Narva linnavolikogus. 

Gorlatš valiti Narva linnavolikogusse Katri Raigi valimisliidu nimekirjast ja ta oli ka linnavolikogu esimehe kandidaat. Kuid ta loobus selle fraktsiooniga koostööst pärast kuriteokahtlustuse saamist ja on praegu opositsioonileeris. Mullu kevadel astus Gorlatš välja ka Reformierakonnast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles