SUURPUHASTUS KOHTLA-JÄRVEL ⟩ Volikogu tagandas napi häälteenamusega linnavalitsuse ja volikogu esimehe

Erik Gamzejev
Copy
Kohtla-Järve linnapea Toomas Nael (paremal) ja abilinnapead Evelyn Danilov ja Vitali Borodin
Kohtla-Järve linnapea Toomas Nael (paremal) ja abilinnapead Evelyn Danilov ja Vitali Borodin Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järve linnavolikogu avaldas umbusaldust Kohtla-Järve linnavalitsusele, mille neljast liikmest kaks on saanud kahtlustuse korruptsioonikuriteos. Järgmisena tagandati ametist linnavolikogu esimees Tiit Lillemets.

Linnavalitsuse umbusaldamiste poolt hääletasid 13 volikogu liiget ja vastu 12 volikogu liiget. Linnavalitsuse tagandamist pooldasid umbusalduse avalduse esitanud viis Keskerakonna ja viis Sotsiaaldemokraatide Erakonna saadikut. Nendega liitusid hääletusel kolm valimisliidu Restart Kohtla-Järve saadikut: Hendrik Agur, Mare Roosileht ja Viktor Andrejev. 

Vastu hääletanute seas oli senise võimuliidu saadikud, kellest enamik on kahtlustatavad korruptsioonikuritegudes. 

Linnavalitsus jätkab tööd, kuni uue linnavalitsuse moodustamiseni. 

Järgmisena tagandas volikogu 13 häälega ametist ka volikogu esimehe Tiit Lillemetsa ja volikogu aseesimehe Maria Merkulova. Volikogu asus juhtima veebi teel istungil osalev teine volikogu aseesimees Arne Berenedsen. 

Edasi avaldasid 13 saadikut umbusaldust volikogu sotsiaalkomisjoni esimehele Anton Dijevile, majanduskomisjoni esimehele Deniss Veršininile ja ravisjonikomisjoni esimehele Janek Pahkale. 

Valimisliidu Restart Kohtla-Järve liige Hendrik Agur ütles, et oma valimisliidu liidrile Janek Pahkale umbusalduse avaldamine on üks keerulisemaid otsuseid, mis on tal tulnud volikogus teha. Ta märkis, et enamik valimisliidu liikmeid soovitas Janek Pahkal asutada tagasi komisjoni esimehe kohalt. "Väga lootsin, et ta astub enne istungit ise tagasi. Kahjuks ta otsustas seda mitte teha. See näitas teatud väärtuste jooni valimisliidu liikmete ja selle juhi vahel. Meie seisukoht on, et  linna valitsemisel ei ole kohta inimestel, kel on kuriteo kahtlus. Siit see piir läheb," sõnas Agur. 

Seejärel asus volikogu pärast tuliseid vaidlusi hääletama Janek Pahka ja veel kuue volikogu liikme poolt esitatud umbusaldusavaldust eraldi linnapea Toomas Naelale, kes oli vähem kui tund aega varem koos kogu linnavalitsuse umbusaldamisega ametist tagandatud. 

Kas see umbusaldus, mille poolt hääletasid osad varasema koalitsiooni liikmed läks napilt läbi kogudes samuti 13 häält. Selle hääletuse tulemusel peab linnapea Toomas Nael koheselt linnapea ametist lahkuma. Kuni uue linnavalitsuse ametisse määramiseni jääb Kohtla-Järvet juhtima linnavalitsus, mille kolmest liikmest kaks, Vitali Borodin ja Evelyn Danilov on samuti kahtlustatavad. Volikogu valis linnapea asendajaks kolmanda abilinnapea Kristiine Agu. 

Keskkriminaalpolitsei pidas  oktoobri alguses  kinni 11 inimest, kellest enamik on seotud Kohtla-Järve võimudega. Üks peamisi kahtlusaluseid on ettevõtja ja poliitik Nikolai Ossipenko. Kahtlustuse said siis ka Kohtla-Järve linnavolikogu esimees Tiit Lillemets, kes on Ossipenko kasupoeg, ning Kohtla-Järve linnavolikogu aseesimees Maria Merkulova, kes on Ossipenko firma N&V juhatuse liige. Samuti on kahtluse all volikogu majanduskomisjoni esimees Deniss Veršinin, kes on Ossipenko äridega seotud olnud, ja sotsiaalkomisjoni esimees Anton Dijev. Dijev valiti hiljuti ka Ida-Viru keskhaigla nõukogu esimeheks ning Merkulova selle liikmeks.

Üle-eelmisel nädalal jätkus Kohtla-Järve suur korruptsiooniskandaal sellega, et varem kuriteokahtlustuse saanud 11 inimesele lisandus veel kuus, kellest viis on volikogu liikmed. Nüüd on kahtluse all juba üheksa volikogu liiget 25st.

Volikogu liikmetest on uued kahtlusalused revisjonikomisjoni esimees Janek Pahka, haridus- ja kultuurikomisjoni liige Anna Rentik, majanduskomisjoni liige Vladimir Evve ning sotsiaalkomisjoni liikmed Svetlana Kollo ja Zaur Abbassov. Üks lisandunud kahtlusalune on linnavalitsuse töötaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles