Heino Lipule ausamba rajamise lugu sai raamatusse

Erik Gamzejev
Copy
Raamatu autor Tiit Lääne ja Heino Lipu samba rajamist vedanud Ahto Paavo tänavu jaanipäeval Maidla mõisas, kui sammas avati.
Raamatu autor Tiit Lääne ja Heino Lipu samba rajamist vedanud Ahto Paavo tänavu jaanipäeval Maidla mõisas, kui sammas avati. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Sel nädalal jõuab avalikkuse ette raamat "Mees nagu monument", mis räägib Ida-Virumaalt pärit spordisangarist Heino Lipust ja talle Maidla mõisaõuele 100. sünniaastapäevaks ausamba püstitamise loost.

Selline näeb välja värskelt ilmunud raamatu "Mees nagu monument" esikaas.
Selline näeb välja värskelt ilmunud raamatu "Mees nagu monument" esikaas. Foto: Erik Gamzejev

Spordiajaloolase Tiit Lääne kirjutatud raamatust moodustab lõviosa 21. juunil 1922. aastal Kiviõli lähedal sündinud Heino Lipu elu- ja sporditee koos põhjaliku ülevaatega tema tulemustest. Lipp jõudis kümnevõistluse ja kuulitõuke tulemuste poolest eelmise sajandi keskpaigas maailma tippu, kuid nõukogude võim ei lubanud teda kordagi piiri taha võistlema. Raamatu viimase veerandi hõlmab aga lugu, kuidas Ida-Virumaal on oma kandi suurmehe mälestust jäädvustatud. Heino Lipu mälestusvõistluste korraldamise kõrval on kesksel kohal, kuidas 14 aastaga õnnestus teise Ida-Virumaa mehe Ahto Paavo eestvedamisel tänavu jaanipäevaks Maidla mõisa õuele püstitada Lipu kuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles