Keskerakond püüab koos sotsidega leida toetajaid Kohtla-Järvel koalitsiooni moodustamiseks (1)

Põhjarannik
Copy
Sergei Lopin leiab, et Kohtla-Järve koalitsiooni loomise nurjasid valimiiliidu Restart saadikud oma põhjendamatute nõudmistega.
Sergei Lopin leiab, et Kohtla-Järve koalitsiooni loomise nurjasid valimiiliidu Restart saadikud oma põhjendamatute nõudmistega. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Pärast valimisliidu Restart Kohtla-Järve kolme esindajate lahkumist koalitsiooniläbirääkimistelt püüavad kaks ülejäänud osapoolt, keskerakondlased ja sotsid leida uusi toetajaid Kohtla-Järvel koalitsiooni moodustamiseks.

"Keskerakond jätkab koos sotsiaaldemokraatidega pingutusi, et panna kokku toimiv ja linna arengut esiplaanile seadev koalitsioon," teatas teisipäeva õhtul Kohtla-Järve linnavolikogu Eesti Keskerakonna fraktsiooni esimees Sergei Lopin. 

Keskerakonnal on Kohtla-Järve volikogus viis kohta nagu ka sotsidel ehk kokku kümme. Kohtla-Järve volikogus on saadikuid 25. Kui välistada kolm Restardi saadikut, kellega edaspidist koostöö tegemist nimetab Lopin väga keeruliseks ja üheksa kuriteokahtlustuse saanud saadikut, jääks üle veel vaid kolm saadikut.

Kaks nendest on Reformierakonna nimekirjast valitud Svetlana Vladimirova ja Daniil Starodubtsev. Üks saadik, kes on seekordses korruptsiooniskandaalis kahtlustustest puhas, on valimisliidust Progress valitud Jevgeni Saltõkov. Kuid tema jäi 2020. aasta lõpus jõustunud kohtuotsusega süüdi kelmuses ja Kohtla-Järve linnale kahju tekitamises ning kohus karistas teda kaheaastase tingimisi vangitusega.

Lopin märkis, et Keskerakonnal on aga väga keeruline tulevikus Restardiga koostööd teha. "Pärast läbirääkimiste nurjumist näitas Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Hendrik Agur oma tõelist palet, nimetades Keskerakonna abilinnapea kandidaate Brežnevi pakiks. Sellega ei solvanud koolijuht mitte ainult konkreetseid inimesi, vaid kohalikel valimistel nende poolt hääletanud inimesi," teatas Lopin lisades, et see ei ole esimene kord, kui Tallinnast Kohtla-Järvele tööle tulnud koolijuht siinsete inimeste osas üleolevat suhtumist näitab.

Lopin viitab sellele, et Restardile ei sobinud Keskerakonna poolt abilinnapeakandidaatideks esitatud Kristiine Agu ja Olga Golovatšjova. Restarti kuuluv Mare Roosileht lahkus juba eelmisel neljapäeval koalitsiooniläbirääkimistelt, kuna ta leidis, et nende linnapeakandidaat Virve Linder peab ise valima oma meeskonna ehk abilinnapead. 

"Äärmiselt kummaline seisukoht inimestelt, kelle linnapeakandidaat Virve Linder ei ole päevagi poliitiliselt juhtival ametikohal töötanud," märkis Lopin, kes mainis, et erakond Isamaa, kuhu Linder ligemale 20 aastat kuulub, sai viimastel kohalikel valimistel vaid 27 häält. Virve Linder ei kandideerinud Kohtla-Järve volikogusse. Isamaal õnnestus Kohtla-Järvel nimekirja saada vaid üks kandidaat, kelleks oli Dmitri Bahtin. 

Lopin märkis ka, et tegelikult olnuks kummaline, kui Kohtla-Järve linnapeaks saab isik, kelle koduerakonna üheks põhilubaduseks on Venemaa kodanikelt ja halli passi omanikelt valimisõiguse äravõtmine ning koos sellega lõhe süvendamine ühiskonnas. 

"Nõuda, et tema peab saama vabaduse moodustada oma meeskond, on pehmelt öeldes elukauge," sõnas Lopin lisades, et Agul ja Golovatšjoval on olemas vajalik kogemustepagas, et abilinnapea kohal edukalt töötada. 

Kohtla-Järve keskkerakondlaste juhi sõnul näitas Restardi esindajate soov võtta endale Kohtla-Järvel ainuvõim, et neil puudub reaalne tahtmine üheskoos lahendusi otsida.

Lopini sõnul jäi Restardi tegevusest talle mulje, et kogu nende tegevus läbirääkimitel oli "alatu näitemäng" ja südames tahavad nad vanade sõpradega valimisliidust Progress ühte heita. "Eks lähipäevad annavad sellele küsimusele vastuse," märkis ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles