Suri Viru Keemia Grupi omanik Priit Piilmann

Copy
Priit Piillmann oli Eesti ühe suurema tööstusettevõtte Viru Keemia Grupp omanik ligemale veerand sajandit.
Priit Piillmann oli Eesti ühe suurema tööstusettevõtte Viru Keemia Grupp omanik ligemale veerand sajandit. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Täna suri 57aastasena Viru Keemia Grupi üks omanikke Priit Piilmann.

14. mail 1965 sündinud Piilmann suri Kroonika teatel pühapäeval pärast pikaaegset rasket haigust.

Piilmanni sõber ja pikaaegane jahikaaslane suurettevõtja Neinar Seli ütles, et Priidu kaotus on Eesti majandusele ja ärimaailmale suur kaotus. "Ta oli väga laia haarde ja nägemusega mees. Tõeline spordimees ja väga missioonitundlik,» ütles Seli "Kroonika" vahendusel.

Priit Piilmann kuulus 1998. aastal Viru Keemia Grupi (VKG) eelkäija riigiettevõtte Kiviter erastajate ringi. Ta oli firma Tristen Trade kaudu aastakümneid VKG üks suuremaid aktsionäre, kellele kuulus kuni tänavuse aasta septembrini 39 protsenti. Tänavu septembris jagas Priit Piilmann selle osaluse oma abikaasa, enda ja kolme poja vahel viieks.

Piilmanni ajal on VKG suurematest investeeringutest rajanud kolm uut põlevkiviõli tootmise tehast Petroter, Ojamaa kaevanduse ja nende vahele põlevkivi transportimiseks lintkonveieri. Põhiliselt Kohtla-Järvel asuvas ettevõttes töötab 1600 inimest. Lisaks õlitehastele, kaevandusele ja elektrijaamadele kuulub VKG omanikele muuhulgas ka Narva elektrivõrk.  

Priit Piilmann hoidus avalikkuse tähelepanust ja andis väga harva intervjuusid. 1998. aastal pärast Kiviteri erastamist rääkis ta Põhjarannikule, et tahab tüürida ettevõtet sinnapoole, et tehas näeks igati välja selline, millega oleks võimalik Euroopa Liitu minna. "Aga selleks peaksime jätkama seda, millega praegu tegeleme, investeerima keskkonnakahjustustuste likvideerimisse, jätkates samal ajal senist majandustegevust," rääkis ta ligemale veerand sajandit tagasi.

2018. aastal ETV saatele "Pealtnägija" antud intevjuus sõnas Piilmann, et ta on olnud elus suhteliselt suur riskija. "No näiteks kasvõi see, kui sai erastatud Viru Keemia Grupp, kindlasti oli see suur risk. Sellel hetkel sai otsustatud, et kui me selle erastame, me riskisime kõigega mis meil oli. Väga paljud ei uskunud, et see ettevõte võib välja vedada," rääkis Piilmann.

Piilmann tegeles nooruses maadlusega oli palju aastaid Eesti maadlusliidu president.

Piilmann oli Äripäeva 2020. aasta edetabelis seitsmendal kohal ning tema vara väärtuseks hindas majandusleht 252,9 miljonit eurot.

Äripäeva andmetel alustas Piilmann äritegevust seakasvatusega, kust jõudis kütuseärini ning kütusega kaubeldes jõudis ka oma esimese miljonini.

E-Krediidiinfo otsingus seostub Piilmanni nimega 8 ettevõtmist, mille alt omakorda hargnevad lisaettevõtmised. Tuntuim on neist põlevkivitööstus Viru Keemia Grupp, mis on välja kasvanud 1997. aastal erastatud keemiatööstusettevõttest Kiviter. Piilmann oli põlevkivitööstuse suurim omanik.

Lisaks investeeris Piilmann kinnisvaraprojektidesse ning ta oli Järvamaal asuva Toosikannu puhkekompleksi tegelik kasusaaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles