Ida-Virumaalt pärit krüptorahaärimehi kahtlustatakse mitmesaja miljoni dollari suuruses kelmuses

Põhjarannik
Copy
Üks hiigelkelmuses kahtustatavaid ärimehi on Ivan Turõgin,
Üks hiigelkelmuses kahtustatavaid ärimehi on Ivan Turõgin, Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik / Arhiiv

Keskkriminaalpolitsei koos FBIga pidasid pühapäeval ühisoperatsiooni käigus Tallinnas kinni Ida-Virumaalt pärit krüptorahaärimehed Sergei Potapenko ja Ivan Turõgini, keda kahtlustatakse kelmuses ja rahapesus.

Kahtlustuse kohaselt on kannatanutele tekitatud üle 575 miljoni dollarini ulatuv kahju. Uurimises praeguseks kogutud info kohaselt lõid kahtlustatavad Sergei Potapenko ja Ivan Turõgin Ponzi skeemina toimiva ettevõtte ja kutsusid inimesi investeerima krüptokaevandusse HashFlare, teatas politsei. 

Teadaolevalt kõige suurema mahuga kelmuse uurimine Eestis

Kahtlustuse kohaselt kasutati investeeringutena saadud raha mittesihipäraselt ega arendatud krüptoraha, millesse inimesed investeerisid. Ettevõttel oli sadu tuhandeid kliente üle maailma ning võimalik kahjusumma on kahtlustuse kohaselt üle poole miljardi euro. Kuritegelikul teel saadud tulu legitimeerimiseks osteti kinnisvara ja kasutati riiulifirmasid.

Ühtlasi rajasid kahtlustatavad 2017. aastal virtuaalvaluuta panga Polybius Bank, mis pole kunagi pank olnud ega lubatud dividende välja maksnud, pettes skeemiga välja vähemalt 25 miljonit dollarit.

Washingtoni osariigi lääneringkonna prokuröri Nick Browni sõnul maksid kahtlusalused esimestele investoritele raha välja hilisemate investeerijate maksetest. "Nad püüdsid oma ebaseaduslikult teenitud tulu peita Eesti kinnisvarasse, luksusautodesse ning pangakontodele ja virtuaalvaluuta rahakottidesse üle maailma," ütles ta.

Keskkriminaalpolitsei küberkuritegude büroo juhi Oskar Grossi sõnul oli kahe riigi koostöös läbi viidav uurimine pikaajaline ja mahukas. "Selle uurimise mastaapi ilmestab, et tegemist on teadaolevalt ühe suurima kahjusummaga kelmuse uurimisega Eestis. Praeguseks on kogutud piisavalt tõendeid, et kahtlustatavad kinni pidada," kirjeldas Gross.

Riigiprokurör Vahur Verte sõnul on tehnoloogilised võimalused avardanud ka kelmide kuritegelike eesmärkide täitmist ning seetõttu tuleb enne oma vara kellelegi usaldamist teha põhjalikku eeltööd, sest sarnase kogemusega inimesi võib olla kõikjal maailmas. "Eesti on rahvusvaheliselt hinnatud koostööpartner ning teeme tihedat koostööd erinevate riikide ametkondadega, kuid sellest hoolimata on oma vara hoida lihtsam, kui seda kriminaalmenetluste ja kohtuprotsesside kaudu tagasi saada," märkis Verte.

Eestis toimusid kinnipidamised ja läbiotsimised USAs käimasoleva kriminaalmenetluse raames. Politseioperatsiooniga on seotud üle 100 politseiniku, sealhulgas ligi 15 USA föderaalametnikku. USA ametivõimud taotlevad kahe kahtlustatava vahistamist eeluurimise ajaks ning kahtlustatavate väljaandmist.

Krüptokaevandus Narvas elektrijaama kõrval

Ivan Turõginile ja Sergei Potapenkole kuuluv infotehnoloogiaettevõte Burfa Tech on rajanud Narva Balti elektrijaama territooriumil asuvasse tehnoloogiaparki 10 miljonit eurot maksva andmetöötluskeskuse. 

OÜ Burfa Tech juhatuse liige Ivan Turõgin on rääkinud pressiteate vahendusel, et kõrgjõudlusega andmetöötluskeskuse rajamise idee tekkis aastal 2017. "Paralleelselt uurisime selleks võimalusi Islandil, USAs, Venemaal, aga ka siin Eestis ning protsessi käigus hakkasime suhtlema Enefiti tehnoloogiapargiga," sõnas ta, loetledes Narva puhul mitmeid eeliseid. "Esiteks tagab asukoht Balti elektrijaama kaitstud territooriumil kõrge turvalisuse, mis on üks meie klientide põhitingimustest, ja samas saame elektri hinnalt olulise kokkuhoiu võrgutasu arvelt."

Mullu juunis teatas Burfa Grupp, et ostab ligemale 22 miljoni euro eest uusi krüptokaevandusmasinaid. "Seadmete tootmismahtudel on selged piirid ning selle lepinguga oleme üks tosinast suurkliendist üle maailma, kes endale sellises mahus lisaressurssi garanteerida sai. Kõik teised peavad ootama jääma tarneahelate taastumist või ostma seadmevõimsust järelturult hoopis kallimalt," selgitas Burfa juhatuse esimees Ivan Turõgin.

Jalgpalliklubi ja haigla toetajad

Turõgin ja Potapenko on ligemale viis aastat olnud Jõhvi jalgpalliklubi Phoenix ühed suuremad toetajad. Nende firma Burfa logo on nii klubi noortevõistkondade kui ka Eesti saalijalgpalli meistrivõistlustel osaleva meeskonna särgil. 

2020. aastal oli Burfa üks kahest firmast, kes ostis Ida-Viru keskhaiglale 40 000 eurot maksva koroonaviiruse diagnostikas vajaliku ultraheli kopsuskanneri, mis suurendab kopsukahjustuse diagnoosimise täpsust ja kiirust.  "Peame hoidma kokku ja toetama neid, kes seda enim vajavad," tõdes tookord kopsuskannerit haiglale üle andmas käinud Turõgin. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles