Ossipenko jääb veel kaheks kuuks vahi alla

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Nikolai Ossipenko peab aastavahetuse vanglas veetma.
Nikolai Ossipenko peab aastavahetuse vanglas veetma. Foto: arhiiv

Korruptsioonikuritegudes kahtlustatav ärmees ja poliitik Nikolai Ossipenko jääb veel vähemalt kaheks kuuks vahi alla.

Viru maakohus rahuldas kolmapäeval prokuratuuri taotluse pikendada Ossipenko vahi all hoidmist veel vähemalt kahe kuu võrra kohtueelse menetluse ajal. 

3. jaanuaril oleks lõppenud Nikolai Ossipenko kahekuuline vahistamisaeg.

Tartu ringkonnakohus tühistas 3. novembril Viru maakohtu määruse, millega korruptsioonis kahtlustatav Nikolai Ossipenko jäeti vahi alla võtmata. Ringkonnakohtu hinnangul on Ossipenko vahi alla võtmine vältimatult vajalik. Samal päeval võttiski politsei Ossipenko vahi alla ja viis ta Viru vanglasse.

Tartu ringkonnakohtu kriminaalkolleegiumi hinnangul on maakohus õigustatult leidnud, et Ossipenko puhul esineb põhjendatud kuriteokahtlus ning vahi alla võtmata jätmise korral võib ta jätkata kuritegude toimepanemist. Samas on maakohus jätnud põhjendamatult Ossipenko vahi alla võtmata.

"Vaidlust ei ole selles, et Ossipenko tervis ei ole hea, kuid ringkonnakohus leiab, et maakohtu järeldus, justkui oleks N. Ossipenko elu ja tervis vangistuses ohus, ei ole õige. Praeguses asjas on olemas 24. oktoobril 2022 koostatud ekspertiisiakt, mille eesmärk oli välja selgitada, kas Ossipenko on võimeline vahi all viibima. Selles andis ekspert arvamuse, et otseseid tervisest tulenevaid vastunäidustusi Ossipenko vahi all viibimiseks ei ole, kui on tagatud temale määratud ravi ning järjepidev kehahooldus," leidis ringkonnakohus.

 Oktoobri alguses vallandunud korruptsiooniskandaalis on lisaks Ossipenkole saanud kahtlustuse veel 18 inimest. Enamik nendest on Kohtla-Järve linnavalitsuse ametiisikud ja poliitikud. Nende seas on üheksa volikogu liiget ja kaks abilinnapead. Kahtlusaluste seas on ka endine linnavolikogu esimees Tiit Lillemets, kellele avaldati umbusaldust oktoobri lõpus.

Kohtla-Järve volikogu tagandas küll oktoobri lõpus linnavalitsuse, kuid kuna uus linnavalitsus on ametisse kinnitamata, jätkab endine linnavalitsus tööd. Volikogu valis novembri lõpus uueks linnapeaks Virve Linderi, kuid ta ei ole senini esitanud volikogule kinnitamiseks uue linnavalitsuse koosseisu. Mitmed kahtlusalused on ka jätkuvalt linna esindajad linnaga seotud ettevõtete ja asutuste nõukogudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles