Valitsuskriisis Kohtla-Järvel lasub ka pankrotioht

Erik Gamzejev
Copy
Kui novembris Kohtla-Järve linnapeaks valitud Virve Linderil peaks õnnestuma järgmisel nädalal oma linnavalitsusega ka ametisse asuda, siis seisab tal kohe ees linna kulutuste kärpimise ettepanekute tegemine, millest ajutine linnavalitsus ja ka volikogu liikmed on mitmete kuude jooksul hoidunud.
Kui novembris Kohtla-Järve linnapeaks valitud Virve Linderil peaks õnnestuma järgmisel nädalal oma linnavalitsusega ka ametisse asuda, siis seisab tal kohe ees linna kulutuste kärpimise ettepanekute tegemine, millest ajutine linnavalitsus ja ka volikogu liikmed on mitmete kuude jooksul hoidunud. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Juba kolm kuud püsiva linnavalitsuseta oleva Kohtla-Järve tänavuse eelarve eelnõus tuleb kulusid kärpida seitsme miljoni ulatuses, kuid ei ajutine linnavalitsus ega volikogu komisjonid ole suutnud kuude jooksul vajalikke otsuseid teha.

Kohtla-Järve linna tänavune eelarve jõuab volikogus esimesele lugemisele alles sel neljapäeval ehk siis, kui tänavusest aastast on esimene kuu juba mööda saamas. Veelgi suurem mure on, et selles eelnõus ületavad kulutused tulusid seitsme miljoni võrra ja seni pole ei linnavalitsus ega volikogude komisjonid teinud ettepanekuid, milliseid kulutusi vähendada.

Milliste lisakuludega tuleb Kohtla-Järvel sel aastal arvestada?

  • 3 miljonit eurot linnaasutuste töötajate palgakasvuks, millest ainuüksi alampalga tõusuga kaasneb 1,3 miljoni suurune lisakulu.
  • 0,7 miljoni võrra suureneb bussiliikluse toetus.
  • 1,1 miljoni võrra kasvavad euribori tõusu tõttu varem võetud laenude intressimaksed.
  • Enamik linnaasutusi soovib inflatsiooni tõttu suuremat eelarvet, näiteks ainuüksi spordikeskus tahab eelarve tõusu 1,6 miljonilt eurolt 2,3 miljonile eurole.

Allikas: volikogu eelarvekomisjoni protokoll, 12. jaanuar

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles