Jõuga tapmise korraldaja saadeti 16 aastaks vangi

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Oma süüd tunnistanud Aivo Vološinile (paremal) mõistis kohus 7 aastat, Inge Pullatile (vasakul) aga 16 aastat vangistust. Tema kõrval istuvale Andres Pullatile mõisteti rahaline karistus.
Oma süüd tunnistanud Aivo Vološinile (paremal) mõistis kohus 7 aastat, Inge Pullatile (vasakul) aga 16 aastat vangistust. Tema kõrval istuvale Andres Pullatile mõisteti rahaline karistus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Viru maakohus mõistis nn. Jõuga mõrvaprotsessil kõige pikema vanglakarituse Inge Pullatile, kes väidetavalt kogu kuriteoskeemi välja mõtles. Tapmise toime pannud Aivo Vološin sai märksa lühema vangistuse. 

Ringkonnaprokurör Liina Pikma taotles süüdistuse järgi tapmise toime pannud Aivo Vološinile 8 aasta pikkust vanglakaristust. Inge Pullatile, kes süüdistuse järgi oli kogu kuriteo initsiaator ja korraldaja, küsis prokurör mõrva ja teiste kuritegude eest 20 aasta pikkust vangistust. See on raskeim karistus, mida karistusseadustik mõrva eest lubab määrata, kui mitte arvestada eluaegset vangistust. Kui Vološin ja Pullat olid kohtu all veel mitme paragrahvi alusel, nagu näiteks arvutikelmus, laiba rüvetamine jm, siis kolmandale süüdistatavale Andres Pullatile esitati süüdistus vaid laiba rüvetamises ning talle küsis prokurör aasta reaalset vangistust.

Viru maakohus mõistis neljapäeval Pullatile 16 ning Vološinile seitse aastat vangistust. Andres Pullatit karistati 2580 euro suuruse rahalise karistusega.

Inge Pullat ütles pärast istungit, et protsess nende üle oli ebaõiglane, Aivo Vološin kinnitas Põhjarannikule, et talle tundub karistus liiga ränk. Mõlemad lubasid otsuse edasi kaevata. 

Alutaguse vallas Jõugal Lillemäe talus elanud Maie Säär jäi kadunuks 2021. aasta 2. novembril. Politsei pidas peagi kahtlustatavatena kinni Maie ema õetütre Inge Pullati (64), tema poja Andres Pullati (43) ning nendega koos elava hoolealuse Aivo Vološini (27). Süüdistuse järgi ei leppinud Inge Pullat sellega, et tal ei õnnestunud võltsitud testamendi abil Maielt ema maja välja petta.

Uurimine tuvastas, et 2021. aasta hingedepäeva õhtul läksid Pärnumaal elavad Inge Pullat ja Aivo Vološin Lillemäe tallu ning neil oli kokku lepitud, et Vološin tapab Maie, samal ajal kui Pullat valvab väljas, et keegi peale ei satuks. Vološin läkski majja, kus ta Maie surnuks kägistas. Süüdistusest selgub, et Maie laip pandi autosse, majast võeti veel kaasa kurjategijatele väärtuslikuna tunduvaid asju, kanad ja koer ning sõideti järgmisel päeval Inge Pullati Pärnumaal asuvasse tallu. Enne seda prooviti Maie pangakaardiga Iisaku pangaautomaadist ohvri kontolt raha võtta, kuid see ei õnnestunud.

Kaks päeva pärast tapmist mässiti surnukeha rohelist värvi koormakattesse ning visati see Pärnumaal metsa ühe kraavi pervele.

Siis pühendati juhtunusse ka Inge poeg Andres Pullat, kellega arutati, et laip sai halba kohta viidud. Nad sõitsid sinna, kuhu olid surnukeha poetanud, laadisid selle uuesti autole ning sõidutasid selle mujale ja viskasid teise kraavi serva.

Ent sellegagi ei jäädud rahule ning laip viidi lõpuks Viljandimaale, kus Põhja-Sakala vallas ühte vanasse kaevu uputati. Et laipa poleks näha, suruti sellele peale veel raske palk ja kivi, nii et surnukeha kadus vee alla.

Laiba asukoha näitas politseinikele ette Andres Pullat, kes toona kuritegu tunnistas, kuid hiljem eitas seda.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles