Päästjad aitasid Aidu kanalis läbi jää vajunud põdra kaldale

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Et põder kaldale aidata, pidid päästjad talle jäävaba väljapääsu lõhkuma.
Et põder kaldale aidata, pidid päästjad talle jäävaba väljapääsu lõhkuma. Foto: Kiviõli päästekomando

Jäässse murtud kanalit mööda õnnestus põder kaldale suunata.

Pühapäeva varahommikul andis juhuslik mööduja teada Aidu kanalis läbi jää vajunud põdrast.

Kiviõli päästekomando meeskonnavanem Taavi Aruvainu kuulis hätta sattunud põdrast hommikul tööle sõites.

„Eelmise valvevahetuse meeskonnavanem, kes väljakutse sai, oli juba Aidus ja kutsus järgmise meeskonna sinna vahetust üle võtma,“ rääkis ta.

Mehed võtsid komandost kaasa varukuivülikonnad ja igaks juhuks veel ühe mootorsae ning suundusid Aidusse. Igaks juhuks kutsuti ka paakauto kohale, seda autos oleva inimjõu pärast, sest ei osatud ennustada, kui pikaks ja keeruliseks päästmine läheb.

Kui mehed sündmuskohale jõudsid, oli eelmine valvevahetus jõudnud mootorsaega juba põdrani esimese triibu sisse tõmmata. Samal ajal saabus ka Kunda päästekomando meeskond. 

Põder oli sisse vajunud keset kanalit, kaldast sajakonna meetri kaugusel.

Teist triipu jäässe saagima päästjad ei hakanud, sest kuigi jää oli küll umbes kümme sentimeetrit paks, on kevadine jää habras. Mehed hakkasid hoopis jää peal esimese saetriibu kõrval jää peal hüppama, et see murduks. Asi toimis, nii tekitati jäässe piisava laiusega kanal, et põder sealtkaudu välja saaks. 

​Kevadine jää pole enam kuigi tugev, sellest said mehed peal hüpates jagu.
​Kevadine jää pole enam kuigi tugev, sellest said mehed peal hüpates jagu. Foto: Kiviõli päästekomando

"Päästjatele külm vesi ja jäised olud probleem ei ole, sest kuivülikonnas nad ise vees märjaks ei saa ja külm ka ei hakka,“ ütles Taavi Aruvainu.

Põder oli tema hinnangul juba jõudu kaotamas, hoidis küll pead vee peal ja üritas vahepeal ka jääle ronida, aga see üha murdus ta esijalgade all.

„Eks meie tegevus muidugi häiris teda ka, nii et kui lõpuks tee vabaks sa, pidime teda koormarihmaga väljapääsu poole suunama,“ rääkis Aruvainu.

Kui jalad juba põhja ulatusid, kiirustas põder päästjaid tänamata minema.

Päästmiseks kulus aega üle kahe tunni.

„Põdral vedas, et teda märgati, kaua poleks ta enam vastu pidanud, saime ta üsna viimasel hetkel välja,“ märkis Aruvainu.

Loomi on Kiviõli komandol tulnud väga harva päästa, Aruvainule meenub vaid kahe aasta tagune juhtum, kui Kiviõli Keemiatööstuse karjääri veevõtukohta kukkunud ilves sealt ise välja ei pääsenud.

Aruvainu tuletab meelde, et kogu Eestis kehtib jäälemineku keeld, sest jääolud järvedel on väga ettearvamatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles