President Alar Karis: põlevkivist ei peaks loobuma enne, kui midagi selle asemel on

Põhjarannik
Copy
Alar Karis külastas eelmisel kevadel Eesti Energia tütarettevõtet Enefit Solutions, kus salvestati noorte teadussaate Rakett 69 finaal.
Alar Karis külastas eelmisel kevadel Eesti Energia tütarettevõtet Enefit Solutions, kus salvestati noorte teadussaate Rakett 69 finaal. Foto: Matti Kamara (Pohjarannik)

Eestis ei peaks loobuma põlevkivi kasutamisest enne, kui midagi selle asemel on, ütles president Alar Karis Vikerraadiole. 

"Ma arvan, et kokkulepe, mis puudutab kliimat ja keskkonda laiemalt, on ikkagi see, et kuidas me siis põlevkivist loobume ja mis asemele tuleb. Ei saa seda kõike vaadata ainult ühest aspektist. Me elame ühiskonnas, kus on ka inimesed, mitte ainult metsad ja maad," ütles president ERRile.  "Eestlastel on ju isegi oma vanasõna olemas, et ei maksa sinna vanasse kaevu ennem sülitada, kui midagi asemel on. Ja täpselt nii peakski tegutsema. Kiirendada neid protsesse, mis võimaldavad meil põlevkivist loobuda. Mitte loobuda põlevkivist enne, kui midagi on asemel." 

President oli kriilitiline ka majandusminister Riina Sikkuti plaani suhtes mitte lubada Eestis uute põlevkivikaevanduste rajamist. "Vahetult enne valitsuse vahetust võib-olla ei ole mõistlik selliseid teemasid üles võtta. Tuleks oodata ära, kui valitsus on paigas ja siis on võimalik seda teemat lahti harutada. Seda enam, et varasemad otsused on ju olemas. Ei ole vist kõige mõistlikum jah," sõnas Karis.

President ütles, et Ida-Virumaa probleemidega peaks valitsus tegelema järjepidevalt, aga mitte hoogtöö korras. "Kui me Ida-Virumaale ministri teeme või midagi taolist, siis see on ikkagi vähemalt 30 aastat tagasipöördumine. See ei ole väga mõistlik. Ja samuti ei ole mõistlik, kui valitsuse liikmetel oleks esimene käik kohe Narva. See ei ole enam väga tõsiselt võetav ka nende jaoks, kes seal piirkonnas elavad, sest nad tõenäoliselt eeldavad seda, et nendega tegeldakse pidevalt, mitte hoogtöö korras," rääkis Karis.

Karise sõnul tuleb rohkem kaasata kohalikke elanikke Eesti ellu ja hoolitseda selle eest, et seal kohapeal oleks kõik võimalused õppida eesti keelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles