Narva aktivist ja kunstnik tunnistas skandaalse grafiti tegemise üles

Ilja Smirnov
Copy
Vovan Kaštan.
Vovan Kaštan. Foto: Facebook

16. aprillil tunnistas Narva kunstnik ja aktivist Vovan Kaštan oma Facebooki lehel üles, et tema tegi möödunud reedel Narva tankimonumendi endise asukoha läheduses olevale kivimüürile palju kära tekitanud grafiti, millel kirjas: "Me võidame ükskõik keda, me tapame kõik, me röövime kõiki, keda vaja. Kõik saab olema nii, nagu meile meeldib."

Tegu on hiljuti Peterburis kohvikus õhku lastud Vene impeeriumimeelse sõjablogija Vladlen Tatarski sõnadega. Varem röövimiste tõttu vangi mõistetud Tatarski, õige nimega Maksim Fomin, ütles need ähvardused kaamerasse mullu septembris Kremlis toimunud vastuvõtul, kus tähistati osa Ukraina alade okupeerimist.

Reedel, 14. aprillil algatas politsei süüteomenetluse, mis käsitleb agressiooni toetamist, ning asus grafiti tegijat otsima. Nüüd kinnitas Narva politseijaoskonna juht Indrek Püvi, et politsei on Kaštani postitusest teadlik ning suhtleb temaga, et täpsemad asjaolud välja selgitada.

Kaštan, kes nimetab end Vene Föderatsiooni endiseks kodanikuks, väljendas oma teo tagajärgede pärast kahetsust. "Vabandan sügavalt kõigi ees ja olen valmis kohtusse minema, et oma hävitava teo eest vastutada," kirjutas ta oma postituses.

Värviga soditud kivimüüri juures, otse Vene piiri ääres seisis kuni 2022. aasta augustini tankimonument ning mõned narvalased käivad sellele kohale tänini küünlaid ja lilli viimas. Vovan Kaštan selgitas agressioonile kutsuva grafiti tegemist sooviga näidata verevalamise kummardamise absurdsust, ükskõik, kas tegu on agressiivsete märkuste või tankimonumendiga. "Ma ei pidanud vastu. Tahtsin, et inimesed mõtleksid, millisele jumalale nad oma hauaküünaldest laotud lõõmava südame pühendavad. Nii näen seda mina. (...) Meie mälu ei ole rüvetanud mitte eestlased ega ukrainlased, vaid sellised inimesed nagu Vladimir Vladimirovitš ja tema poolt autasustatud Tatarski, kellest nüüd uut märtrit ja Venemaa kangelast voolitakse."

Narva kommunaal- ja alltöövõtufirma töölised tegid kivimüüri juba samal päeval puhtaks, selleks tehtud kulutused kaeti esialgu linnaeelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles