Kohtla-Järve legendaarsest kinomajast saab kirik

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Oleg Pronin ja Anton Karhanin unistasid oma kirikuhoonest ligi 30 aastat ning neil on väga hea meel, et nüüd naasevad nad majja, kust omal ajal kõik alguse sai.
Oleg Pronin ja Anton Karhanin unistasid oma kirikuhoonest ligi 30 aastat ning neil on väga hea meel, et nüüd naasevad nad majja, kust omal ajal kõik alguse sai. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Eesti täisevangeelse kiriku Jumala Sõna pastor Anton Karhanin ütles hoone võtmeid käes hoides, et ei usu siiani, et nende unistus on täitunud ning neil on nüüd uus ja avar maja, kuhu tulevad kirik ja pühapäevakool.

Kiriku piiskopi Oleg Pronini sõnul peavad nad jumalateenistusi praegu kunagise Trilobiidi restorani hoones. Kirikul on kinnisvara ka aadressil Keskallee 17, kus toimuvad pühapäevakooli tunnid. Ent senistes ruumides jäi neil juba ammu kitsaks ja nad olid sunnitud üritusi läbi viima kolmes etapis, seetõttu hakkasid nad Kohtla-Järvel uusi ruume otsima.

Värvika ajalooga maja

* Kinoteater Pobeda valmis 1949. aastal ja oli aastakümneid Kohtla-Järve elanike üks põhilisi meelelahutuspaiku. Samas ka kurikuulus, mille ümber jõlkusid õhtuti tülinorivad ja seiklusi otsivad noortekambad.

* 90ndate aastate alguses, videomakkide tuleku lainega, vähenes kinos käimise huvi märgatavalt. Kohtla-Järve linnavalitsus andis selleks ajaks nime Pobeda nime Virula vastu vahetanud kinomaja rendile ühele erafirmale koos kohustusega seal ka filme näidata. Kuna filmipiletide tulu oli kasin ega katnud kulutusi, pani firma kaldpõrandaga kinosaali ka müügiletid, kus kaupmehed pakkusid vorsti, juustu,seepi, pesu ja muud turukaupa. Et rendilepingu kohustust täita jooksid valgustatud saali kinolinal samal ajal "Emmanuelle", "Queen Budapestis" ja paljud teised filmid, mille "parim enne" oli selleks ajaks  juba möödas. 

* 90ndate teises pooles ostis Virula kinohoone kohalik ärimees Hants Hint, kes plaanis teha sinna koos Eesti tolle aja ühe tuntuma meelelahutusettevõtja Lauri Laubrega ööklubi. Kuna Hindi suhted Valeri Korbi linnavalitsusega polnud soojad, mattus see plaan kohtuvaidlustesse. 

* Hindi suhted Korbiga paranesid pärast 2002. aasta kohalikke valimisi, kui Korbil läks tarvis kohalikku poliitikasse sukeldunud Hindi leeri hääli. Hint sai esialgu volikogu esimeheks ja seejärel lühikeseks ajaks ka linnapeaks. Kui Hindi hääli polnud enam vaja, tagandas Korb ta võimult. Kuid just kohalike valimiste järel sai Hint hea ostupakkumise Nikolai Ossipenkolt ja müüs Virula kinohoone talle. 

* Ossipenko tegi Virulas põhjaliku uuenduskuuri ja kinomajast sai turuhoone,  kus sedapuhku filme enam ei näidatud. 

*  2019. aasta kevadel seadis end Virulasse sisse Realiseermiskeskus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles