Noorsootöö inspireerib ja avab uusi uksi

Copy
MARLEEN PALTS, Toila valla noor
MARLEEN PALTS, Toila valla noor Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kui nüüd aus olla, pean tunnistama, et kunagi tähendas noorsootöö minule pelgalt noortekeskust ja seal toimuvaid tegevusi, mis mu südant just eriti kiirelt põksuma ei pannud.

2020. aastal Toila valla noortevolikogu II koosseisu kandideerides hakkasin järk-järgult nägema noorsootööd hoopis laiema nurga alt ning eneselegi märkamata on saanud sellest valdkonnast nüüdseks üks minu elu lahutamatu osa. Ja mis peamine, see on muutnud mind isiksusena tohutult ning tänu saadud kogemustele olen eneseteadlikum, julgem ja laiema silmaringiga.

Noorele on väga oluline kuhugi kuuluda, tegelda oma huvialadega ning teada, et temasse usutakse. Just seda ja veel enamatki saab noorsootöö pakkuda.

Toila valla noortevolikogu II koosseisus korraldasime kahe aasta jooksul mitmeid üritusi ning kirjutasime isegi valmis projekti, et noorte palaval soovil kutsuda Toilasse koolitust pidama Epp Kärsini. Viisime läbi Toila valla teemalise mälumängu noorte ja vallatöötajate vahel, käisime taskuhäälingus oma tegemisest jutustamas ning saime lähedalt näha valla tööd.

Lisaks saime osaleda komisjonide töös, võtta osa koosolekutest ning selle kaudu valda puudutavates küsimustes otseselt oma arvamust avaldada. Tuli ette tagasilööke ja ebaõnnestumisi, kuid neist me ju õpimegi! Noortevolikogus veedetud aastad kasvatasid mind inimesena meeletult, arendasin meeskonnas töötamise oskust, leidsin uusi sõpru ja tutvusi. Nii hea meel on näha praegust koosseisu juba suuri tegusid tegemas ja noorte hääle eest seismas.

Noortevolikogu on parim koht selleks, et midagi koduvalla noorte heaks korda saata. Ma olen nii tänulik, et Toilas toimetavad nii abivalmid ja särasilmsed noorsootöötajad, kes loovad kõik tingimused selleks, et ka pealtnäha kõige absurdsemaid ideid ellu viia.

Noortevolikogu ja sealt saadud tutvuste kaudu avanesid juba uued uksed ja varsti leidsin end mitmete ürituste korraldustiimist. Eriti eredalt on meeles Ida-Virumaa ettevõtluspäeva korraldamine, mille võtavad kokku märksõnad "kiire reageerimine" ning "mugavustsoonist väljatulemine".

Selline kogemuste pagas annab palju enesekindlust, et tulevikus muid üritusi või algatusi ellu viia. Näiteks lõpuklassis kooliperele jõuluballi korraldades artistide ja sponsoritega suheldes ning muul moel üritust planeerides oli kõik juba selge, mida, kuidas ja miks teha.

Kuid noorsootööga kaasnevad projektid ja algatused ei jää sugugi koduvalla piiridesse. Nimelt avanes sel aastal kümnel Toila valla noorel võimalus sõita juunis Prantsusmaale Strasbourgi, et võtta osa Euroopa suurimast noorteüritusest, kuhu on kokku tulnud üle 10 000 noore erinevatest Euroopa riikidest. Ka mina olin üks õnnelik kümne noore seas.

Kas pole mitte vägev, kui noorele antakse võimalus külastada Euroopa Parlamenti, panna oma hääl kõlama Euroopa suurimal noortesündmusel ning samal ajal leida uusi sõpru ja tutvusi teistest riikidest? Lisaks sellele tutvuda Strasbourgi linna vaatamisväärsustega ning nautida Prantsusmaa suve. See kõik sai meile osaks tänu meie valla noorsootöötajatele, kes sellise projekti kirjutasid.

Nii et kui küsida, mida noorsootöö endast kujutab, siis mina leian, et tegu on noort innustava ja inspireeriva teerajajaga. Noorele on väga oluline kuhugi kuuluda, tegelda oma huvialadega ning teada, et temasse usutakse. Just seda ja veel enamatki saab noorsootöö pakkuda ning tore on näha, kuidas südamega tööd tegevad valdkonna spetsialistid aitavad noortel saada parimaks iseendaks ning muuta seeläbi ka teiste elusid paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles