Tantsijad jõudsid Tallinnasse proovidesse ja kohanevad uuendustega

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kohtlanõmmekad paistavad proovides silma kollaste särkidega.
Kohtlanõmmekad paistavad proovides silma kollaste särkidega. Foto: Mariliis Oder

Teisipäeval jõudis Ida-Virumaalt Tallinnasse 22 kollektiivi, et osaleda esimestes proovides ja valmistuda XIII noorte tantsupeo "Sillad" etenduseks.

Kui esmaspäeval märgistati alles agaralt tantsuväljakuid, siis teisipäeval olid platsil juba tantsijad, kes tegid esimesi proove.

"Meie sõitsime Kohtla-Nõmmelt välja kell pool üheksa hommikul. Enne proovi jõudsime tutvuda ka oma öömaja Laagna gümnaasiumiga, kus meid söögiga vastu võeti. Mõni jõudis isegi kummimadratsi täis pumbata," rääkis Imbi Tito, kes juhendab koos Urve Kilgiga Kohtla-Nõmme kooli 2.-3. klasside ja 7.-9.klasside rühma ning pererühma.

Kell üks algasid liikide proovid, mis toimuvad eri harjutusväljakutel.

"Esimesel päeval tuli teha palju nö musta tööd, näiteks harjutada pealetulekut. Olime kodutööd ka teinud ja teadsime, kus me tantsime - idatribüünil, kus on ka Kohtla-Järve, Jõhvi ja enamus Toila rühmi. Rühmade paigutamisel jälgitakse hästi palju tüdrukute seelikuid - eelproovides tehti iga rühma rahvariietest pildid," rääkis Imbi Tito.

Enne Tallinnasse sõitu kogunesid tantsijad esmaspäeval kodus veel proovi. "Kõik rühmad said kokku, tuletasime tantse meelde ja arutasime, mida kaasa võtta: peakate, oma veepudel, mida saab väljakutel pidevalt täita ja rõõmus tuju," loetles Imbi Tito.

Vähemalt esimesel päeval rõõmus meel püsis. "Esimesed kaks päeva on kõige raskemad, sest palju on istumist ja ootamist, millest just väikesed võivad tüdineda. Koduigatsuse leevendamiseks tuleb mõeleda lauamängude õhtuid ja laupäeval enne kontserte mõtlesime pisikesed kinno viia," rääkis Imbi Tito, kes töötab koolis ka huvijuhina.

Peolised söövad suppi korduvkasutatavatest nõudest

Noortepeol osalejatel tuleb harjuda sellega, et nõusid ei tohi ära visata - kõik peol esinevad lapsed ja noored ning nende juhendajad söövad seekord väljakutel lõunasööki Eesti Pandipakendi korduvkasutatavatest nõudest.

"Pärast iga toitlustuskorda saadame sööginõud ja söögiriistad Eesti Pandipakendi territooriumil asuvasse spetsiaalsesse tunnelpesumasinasse. Peol esinejate jaoks ei muutu suures osas midagi, ikka saadakse enda supp ja leib, seekord lihtsalt nende nõud ei rända pärast supisöömist prügikasti, vaid laseme need ära pesta, et siis neid uuesti kasutada," ütles tantsupeo esinejate nõude koordinaator Carolyn Mets.

Kõigi tantsupeoliste supp keedetakse Kalevi spordihoone juures, sealse välisöökla lähedal. "Nädala teises pooles, kui algavad laulupeo proovid, avame teise väliköögi laulukaare lähedal. Lauluväljaku toitlustusega alustame 30. juunil," ütles noorte laulu- ja tantsupeo väliköögi toimkonna liige, naiskodukaitse esinaine Airi Tooming.

Tavakohaselt söövad noortepeol osalejad soojaks söögiks suppi. Toomingu sõnul keedetakse supp Orkla supipõhjadest ning menüüs on seljanka, borš kanaga, frikadellisupp ning ka lihata borš ja nuudli-köögiviljasupp.

"Igal toidukorral on valikus üks lihaga ja üks lihata supp," täpsustas ta. Suppides kasutatud köögivili on suures osas ehk ligi 70% ulatuses pärit Eestist ja sisaldavad kümnendiku võrra vähem soola kui viimasel noorte laulu- ja tantsupeol pakutud supid.

Supi keetmiseks kasutavad naiskodukaitsjad nn Hollandi katlaid, mis töötavad vedelkütusel ning võimaldavad kiiresti suurel hulgal suppi valmis keeta. Kahes väliköögis valmib terve peonädala vältel kokku ligi 150 000 portsjonit suppi.

Magustoiduks pakub XIII noorte laulu- ja tantsupeo suurtoetaja AS Balbiino spetsiaalselt valmistatud Laulu- ja tantsujäätist, mis on valmistatud Eesti koorest ja maitse aitasid välja valida lauljad ja tantsijad ise.

Käepaela alusel saab kasutada tasuta ühistransporti

Lisaks väljakul pakutavale lõunale pakutakse peol esinejatele sööki ka koolimajades, kus noored ööbivad. Kuna harjutusväljakud ja majutuspaigad on mööda Tallinnat laiali, on peolistele käepaela alusel tagatud ka tasuta ühistranspordi kasutamine. Niisamuti on osalejatel Tallinna siseselt võimalik tasuta Elroni ronge kasutada.

Laulupeo liikluskorralduse juht Janno Pilt pani osalejatele südamele, et kuna liiklus on Tallinnas palju intensiivsem ja kiirem, kohati ka ümberkorralduste tõttu häiritud, on lastel tarvis olla ettevaatlik. Kõige operatiivsemalt saab infot liikluse ümberkorralduste kohta hankida Tallinna linna kodulehelt.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. Tantsupeo etendus "Sillad" reedel ja laupäeval, rahvamuusikapidu "Päriselt" laupäeval. Rongkäik ja laulupidu "Püha on maa" toimub pühapäeval

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles