Kauksi rannas tuleb kaks päeva kestev helide liigirikkuse seiklusmäng

Erik Gamzejev
Copy
Festivalil "Mägede hääl" esinev James Holden Londonist miksib oma etteastetes kokku erinevaid muusikažanre.
Festivalil "Mägede hääl" esinev James Holden Londonist miksib oma etteastetes kokku erinevaid muusikažanre. Foto: Erakogu

7. ja 8. juulil Peipsi ääres Kauksi rannas toimuv festival "Mägede hääl" on kui seiklusmäng, et avastada ja salvestada iseendasse kolmel laval üles astuvate kümnete artistide abil helide maailma liigirikkust.

Ida-Virumaalt pärit korraldajad Ivar Murd ja Raul Saaremets, kes on selle festivali eest pälvinud ka Ida-Virumaa aasta tegija tiitli, on kinnitanud, et inimesi toob sellele festivalile, kus kõlab muusika, mida populaarsematest raadiojaamadest üldjuhul ei kuule, eelkõige uudishimu ja võimalus avardada oma muusikamaitset.

Seda võimalust pakub heldelt ka festivali tänavune kava, kus publiku ette astuvad 17 live-artisti ja 22 DJd ning lisaks saab vaadata seitset lühifilmi. Stiilidest, kui nende artistide puhul saabki seda täpsemalt määratleda, on esindatud nii indirokk, elektroonika, moodne tantsumuusika, funk, popp kui ka räpp. Riikidest Eesti kõrval Mehhiko, Portugal, Suurbritannia, Ukraina, USA.

Üks eksootilisemaid tänavusi artiste on Mehhikost saabuv mürarikka indirokiga Kauksi liivaluited võbelema panev Mehhiko bänd Margaritas Podridas, mille nimi tähendab tõlkes mädanenud karikakraid. Vaatamata nende rahvusvahelise tuntuse kasvule ei ole bänd põhimõtte pärast inglise keelele üle läinud.

Londonist Kauksi puittelkide vahele saabuv James Holden on oma kahekümne aasta pikkuse muusikakarjääri jooksul olnud nii produtsent, remiksija, DJ, plaadifirma boss, süntesaatorimaestro, ansambli juht, miksimise insener, tarkvaraarendaja. Ta on möllanud julgelt mööda žanreid, nagu parasjagu isu on tulnud: trance, progressive house, minimal techno, IDM, synth, jazz

Poly Chain, kodanikunimega Sasha Zakrevska, on helilooja, kuraator, DJ, disainer ja raadiosaatejuht Kiievist, kes on sukeldunud süntesaatorite imelisse maailma ja toob sealt seniajani välja hüpnotiseerivaid helisid. Poly Chain leiab muusikast meditatiivsust, katkendlikke rütme ja happelisi basse.

Portugali pealinnas Lissabonis tegevust alustanud trio Gala Drop pakub süntesaatori, trummi ja bassiga päikeseküllast, seiklusrikast ja nakatavat muusikat, mis toimib funk'i, disko, house'i, trance'i vahealadel. Briti muusikakriitik Matthew "Woebot" Ingram on nimetanud Gala Dropi "vihmametsade futurismi" autoriks.

Eesti artistidest astuvad festivalil üles Kalli Talonpoika punkgrupp, staadioniroki tulevikulootus Robotorr, hüperträpi artist Skuuba, ebamaise popi viirastus Kitty Florentine, müraansamblid Hello Killu ja Model Citizen, alternatiiv-metal'i bänd Borm Bubu, funk-eksperimentalist Tapes ja ambient-kontserdiga produtsent Nikolajev. Plaatidelt valivad muusikat teiste seas Rain Tolk, Siim Nestor ja Raul Saaremets.

Vaata: Festivali "Mägede hääl" ajakava 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles