Narva gümnasistid võitsid rahvusvahelisel matemaatikaolümpiaadil pronksmedalid

Põhjarannik
Copy
Bronislav Shatil ja Aleksei Ganyukov.
Bronislav Shatil ja Aleksei Ganyukov. Foto: Hendrik Vilja

Narva Pähklimäe gümnaasiumi värske vilistlane Aleksei Ganyukov ja Narva keeltelütseumi 10. klassi lõpetanud Bronislav Shatil võitsid Tokyo eeslinnas Shibas toimunud 64. rahvusvahelisel matemaatikaolümpiaadil pronksmedali.

Eesti koondise parimatena kogusid nad mõlemad 24 punkti, hõbemedalist lahutas neid vaid üks punkt. Kolmanda eestlasena pälvis pronksmedali sel suvel Hugo Treffneri gümnaasiumi lõpetanud Kristjan-Erik Kahu, kes kogus 21 punkti.

Võistlusel osales 618 õpilast 112 riigist. Eesti koondis saavutas 47. koha, mis on paremuselt teine viimase 17 aasta jooksul. Eesti edestas nii teisi Balti riike kui ka kõiki Põhjamaid. Riikidest võitis Hiina.

Olümpiaadi esimeses ja kõige lihtsamas ülesandes oli vaja leida kõik sellised kordarvud, mille jagajate suuruse järgi järjestamisel juhtub nii, et iga jagaja jagab järgmise kahe jagaja summat. Edasi läks võistlus õpilastele keerulisemaks ja kulmineerus peadmurdva kuuenda ülesandega, kus tuli uurida võrdkülgset kolmnurka. Punkte kaotamata jõudis õige lahenduseni ainult kuus võistlejat.

Vabal ajal külastasid Eesti matemaatikakoondise õpilased Tokyo kaunimaid parke, aedu ja pühapaiku ning lõbutsesid Disneylandis. Otsiti ka ujumiskõlblikku mereranda, kuid seda kahjuks ei leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles