Kohus ei peatanud karujahti

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Karude arvukus püsib Eestis 900-950 ringis ja see number on juba viimased 15 aastat tõusutrendis olnud.
Karude arvukus püsib Eestis 900-950 ringis ja see number on juba viimased 15 aastat tõusutrendis olnud. Foto: Elmo Riig / Scanpix

Loomakaitsjaid koondav MTÜ Eesti Suurkiskjad üritas kohtu abiga tänavust karujahti peatada, kuid kohus nende esialgse õiguskaitse taotlust ei rahuldanud.

MTÜ Eesti Suurkiskjad esitas teisipäeval, karujahihooaja esimesel päeval Tallinna halduskohtule kaebuse keskkonnaameti karujahi kohta käiva korralduse tühistamiseks.

Kohus põhjendas taotluse rahuldamata jätmist sellega, et karude arvukus ja levik on tõusutrendis ning asurkonna seisundit võib pidada väga heaks. Karu küttimismahu määramisel on arvestatud vajadusega säilitada liigi praegune soodne kaitsetase ehk pruunkarude populatsiooni soodne seisund on tagatud.

Keskkonnaamet on selgitanud, et karude arvukuse kasvuga suureneb tõenäosus inimese ja karu vaheliseks konfliktiks, muu hulgas on kasvanud pruunkarudega seotud liiklusõnnetuste arv.

Eelmisel aastal õnnestus MTÜ-l Eesti Suurkiskjad karujaht kolmeks nädalaks peatada, kuni ringkonnakohus halduskohtu esialgse õiguskaitse määruse tühistas.

Eestis võib tänavu küttida 96 karu, Eesti jahimeeste seltsi andmetel oli reedeks kütitud 18.

Ida-Virumaale antud 15 karuloast oli reedeks kütitud viis: Kauksis, Mäetagusel, Kiiklas, Kurtnas ja Kohtla-Nõmmel.

Karujaht kestab oktoobri lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles