Narva volikogu toetas okupatsiooni eitamise saatel punatänavate säilitamist (25)

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Narva volikogu istung.
Narva volikogu istung. Foto: Ilja Smirnov

Narva volikogu toetas täna otsust, millega jäetakse alles punaarmeelaste auks nimetatud tänavanimed, kuigi oli teada, et tõenäoliselt miidab need oma määrusega ära regionaalminister Madis Kallas.

Volikogule oli esitatud kaks alternatiivset eelnõu. Üks oli linnavalitsuse poolt ettevalmistatud projekt, mis nägi ette seitsme sobimatu tänavanime ümbermuutist. Hääletamisel oli selle poolt 5, vastu 8 ning erapooletuid 3.

Teine eelnõu, mille esitas Irina Janovitš nägi ette 4 punaarmee ridades võidelnud Nõukogude Liidu kangelase nime säilitamist. Sellele eelnõule tegi kaasettekande jurist Aleksandr Gamazin, kes väitis, et ministri määrus ei tugine tõsiseltvõetavale analüüsile, mis lubaks väita, et need nimed on sobimatud. Gamazini sõnul ei saanud Eesti olla aastatel 1944-1991 olla okupeeritud, väites, et vastasel juhul poleks tulnud kõne alla 1988. aastal välja kuulutatud suveräänsusdeklaratsioon, ega hilisem iseseisvuse väljakuulutamine.

Punatänavate säilitamist pooldas 10, vastu oli 5 ning erapooletud 2 volikogu liiget.

Narva volikogus on 31 liiget ning enamus neist ei olnud kohal või ei hääletanud antud eelnõu poolt.

Regionaalminister Madis Kallase määruse eelnõu viie Narva tänava ümbernimetamise kohta on praegu arutamisel riigi eelnõude infosüsteemis. Määruse tekstile kirjutas Kallas alla 4. augustil. Kuni 21. augustini (kaasa arvatud) kogutakse kooskõlastusi ja arvamusi.

Juba on teatatud, sealhulgas ka Narva linna kodulehel, et viis piirilinna tänavat saavad ministri määruse järgi alates 1. septembrist uue nime. Aleksei Juhhanovi tänav saab nimeks Väike-Rakvere tänav, Arseni Bastrakovi tänavast saab Masina tänav, Igor Grafovi tänavast Madise tänav, Mihhail Gorbatši tänavast Seedri tänav ning 26. Juuli tänavast Juuli tänav.

Nende tänavate senised nimed on tunnistatud Eesti ajaloo ja kultuuriga sobimatuks ja kohanimeseaduse nõuetele mittevastavaiks. Selle vastuolu kõrvaldamine on Eesti regionaal- ja põllumajandusministeeriumi pädevuses ning säärase korralduse regionaalminister Madis Kallas andiski.

"Mina lähtun ekspertide arvamustest. Olen arvamusel, et need nimed on Eesti territooriumil sobimatud," kommenteeris Kallas.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles