September oli tänavu soe nagu suvekuu

Copy
Tänavu septembris paistis kõikjal Eestis päikest tavapärasest rohkem.
Tänavu septembris paistis kõikjal Eestis päikest tavapärasest rohkem. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Lõppenud september kujunes Eesti ilmamõõtmise ajaloo kõige soojemaks. Ka päikesepaistet esines tavapärasest märksa rohkem.

Käesoleva aasta septembrikuu keskmine õhutemperatuur oli 15,6 kraadi ehk 1991. ja 2020. aasta keskmisest 3,4 kraadi kõrgem. Senine kõige soojem september oli 89 aastat tagasi, 1934. aastal, mil septembrikuu keskmiseks õhutemperatuuriks kujunes 15,1 kraadi, selgub ilmateenistuse andmetest.

Sünoptik Taimi Paljak ütles ERRile, et läinud september oli sisuliselt suvekuu. "Ta oli keskmisest nii palju kõrgem terves hulgas kategooriates. Võib kindlasti öelda, et september oli oma olemuselt rohkem suve- kui sügiskuu ja täiesti võrreldav augustiga," märkis Paljak.

Keskmine õhutemperatuur püsis peaaegu terve kuu vältel pikaajalisest keskmisest kõrgemal. 12. ja 13. september tõid mitmele jaamale uue maksimaalse õhutemperatuuri päevarekordi. Septembri kõige kõrgem temperatuur − 26 kraadi − mõõdeti 12. septembril Kundas. Mõned päevad hiljem, 18. septembril langes minimaalne õhutemperatuur mitmel pool ühest kraadist madalamale, olles Kuusikul vaid 0,5 kraadi. Kuu viimasel kolmandikul registreeriti viiel päeval taas uusi päevarekordeid.

Sademeid oli Eesti keskmisena tavapärasest enam: 64,2 millimeetrit. Sealjuures on pikaajaline keskmine 58 millimeetrit. Seega oli möödunud septembri sademete keskmine 111 protsenti keskmisest.

Kui Kihnus ja Ruhnus sadas tavapärasest peaaegu kaks korda rohkem, siis Valgas, Jõhvis ja Jõgeval vaid 55-65 protsenti pikaajalisest keskmisest. Kõige suuremad sajuhulgad registreeriti 14. septembril, kui Ruhnu-Kunda joonel asuvate seirejaamade ööpäevane sademete summa ulatus 90 millimeetrini. Äikest oli septembris viiel päeval, kõige äikeselisem oli 14. september, kui registreeriti 1040 pilv-maa välgulööki.

Septembris ei olnud seirejaamades ühtegi päeva ilma päikesepaisteta ja kõikides jaamades paistis päikest tavapärasest rohkem. Eesti keskmine päikesepaiste kestus oli 196,9 tundi, samas kui pikaajaline keskmine on 157,5 tundi. Teisisõnu oli septembrikuu päikesepaiste 125 protsenti paljuaastasest keskmisest.

"September on viimastel aastatel, viimase kümne aasta jooksul, muutunud üha suvelaadsemaks kuuks. Ilmateadlased on märganud, kuidas märts muutub üha külmemaks ja lumisemaks ning september jällegi soojemaks," sõnas Paljak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles