Narvas saab kaks päeva nautida USA, Prantsusmaa ja teiste riikide džässmuusikuid

Erik Gamzejev
Copy
Narvas esinev Adam Falcon on kirjutanud mitmeid laule teiste seas ka George Bensonile.
Narvas esinev Adam Falcon on kirjutanud mitmeid laule teiste seas ka George Bensonile. Foto: Serge Heimlich

20. ja 21. oktoobril Narvas toimuv festival "iDeeJazz" toob piirilinna nii tuntud artiste kui ka tulevikutähti Euroopast, USAst ja Aafrikast ning nad astuvad üles kuuel kontserdil.

Seitsmendat korda Narvas festivali "iDeeJazz" korraldava Oleg Pissarenko sõnul on tema soov pakkuda publikule mitmekesist ja kvaliteetset muusikaelamust ning tutvustada džässmuusika stiile ja suundi.

Festival koondub Narva raekojaplatsi äärde

"Olen valinud artiste esinema nõnda, et kuulajad saaksid osa võimalikult eriilmelisest muusikast. See festival peaks pakkuma huvi kõigile muusikahuvilistele, kes tahavad avastada enda jaoks uusi kõlasid ja uusi kultuure," ütles ta.

Suvel ka Narva-Jõesuu džässifestivali korraldanud Oleg Pissarenko sõnul on "iDeeJazzi" kontserdid koondatud Narvas kahte naabruses asuvasse uhkesse majja: tänavu renoveeritud raekotta ja Tartu ülikooli Narva kolledžisse. "Mõnedel festivalidel toimuvad sündmused linna eri paikades. Meie eelistasime koondada festivali ühte kohta ja muuta Narva raekojaplatsi ja selle ümbruse kaheks päevaks Jazz Plazaks, kus muusikahuvilised tunneksid end võimalikult hästi ega peaks tormama ühest kohast teise."

Mõlemal päeval algab esimene kontsert kell 18 raekojas ja järgmised kell 19.30 kolledži fuajees. Müügil on nii eraldi kontsertide piletid kui ka päevapiletid ja festivalipassid.

Tasuta, kuid eelneva registreerimisega toimuvad meistriklassid, kus Adam Falcon jagab huvilistele oma laulukirjutamise oskusi ning John Stowell ja Niklas Winter kitarrimängukunsti.

Festival "iDeeJazz"

* 20. ja 21. oktoobril Narvas

* Esinejad: Adam Falconi trio (USA), Tutu Puoane trio (Lõuna-Aafrika Vabariik - Belgia), duo Madeleine & Salomon (Prantsusmaa), Villu Veski ja Tiit Kalluste (Eesti), duo Laurent de Wilde & Pierrick Pédron (Prantsusmaa), John Stowell & Niklas Winter (USA - Soome)

* Esinemispaigad: Narva raekoda ja Narva kolledž

* Piletid: piletikeskus.ee

Esinejate lai geograafia

Festivalil esineva Prantsusmaa duo Madeleine & Salomon muusikas kohtuvad kaks eri stiiliga artisti: helilooja ja pianist Alexandre Saada ning vokalist ja flöödimängija Clotilde Rullaud. Lauldes inglise ja prantsuse keeles, kajastavad nad muutuste järele januneva noore eksistentsiaalseid heitlusi, lootusi ja kahtlusi. Olgu need romantilised, unistavad või sõjakad − kõik need laulud on sotsiaalse või vaimse tähendusega, mis on tänapäevalgi olulised, olenemata sellest, kus maailmanurgas te viibite.

Kahe Eesti muusiku Villu Veski ja Tiit Kalluste projektis Tango Nuevo kõlab tõeliste džässimeistrite esituses kirglik ning sügav tango küpselt ja meeli kütkestavalt džässi võtmes. Koos nendega on laval ka üks Eesti tuntumaid bassimängijaid Taavo Remmel.

Festivalil astub üles veel üks Prantsusmaa duo: Laurent de Wilde & Pierrick Pédron. Rahvusvaheliselt tunnustatud džässpianisti Laurent de Wilde'i on kirjeldatud kui põnevat ja kirglikku muusikut. 1960. aastal Ameerika Ühendriikides sündinud de Wilde veetis oma kujunemisaastad (1964-1983) Prantsusmaal, kus ta sukeldus Prantsuse kultuuri, muusikasse ja kirjandusse. Pierrick Pédron on üks Prantsuse džässi paremaid altsaksofoniste, samuti on ta andekas ja väga avatud muusikalise maailmaga helilooja. Alates 2017. aastast on Pierrick Pédron regulaarselt esinenud ja lindistanud Jaapanis.

USA ja Soome duo John Stowell & Niklas Winter pakub kuulajatele muusikalise vestluse, kus kohtuvad kaks kitarri, kaks inimest ja kaks muusikalist maailma. Kontserdikava koosneb John Stowelli ja Niklas Winteri originaalloomingust ning ka valitud džässirepertuaari standarditest.

USA kitarristi, laulja ja laulukirjutaja Adam Falconi muusikas kohtuvad folk, džäss ja bluus. Grammyga auhinnatud kitarrist George Benson, kellele on Falcon kirjutanud mitmeid laule, kõrvutab tema helikeelt Stevie Wonderi omaga. Falconi muusika on kui põnev avastusretk, tema bändide koosseisud on pidevas muutumises.

"iDeeJazzil" tutvustab Adam Falcon oma triot, mille koosseisu kuuluvad trummar ja produtsent Adrian Harpham ning bassist Francisco "Frani" Lugo. Üheskoos pakuvad nad uskumatult meeldejääva kontserdikogemuse, mis on täis hingestatust ja lootust.

Lõuna-Aafrikas sündinud karismaatiline džässilauljatar Tutu Puoane on vallutanud publiku südameid koostöös Brüsseli džässorkestri, Bert Jorise, Flaami Filharmoonikute, Bart Peetersi ja paljude teistega nii Flandrias, Hollandis kui ka kaugemal.

Tutu otsustas koos oma elu- ja muusikapartneri, pianist Ewout Pierreux'ga kirjutada laule, mis põhinevad Mashile'i luulel. Tulemuseks on originaalne ja hõõguv repertuaar, mis kõlab kui Aafrika-pärane segu autorilaulust, džässist ja soulist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles