Kohtla-Järvel on võimuliitude moodustamine olnud pikk äparduste jada

Erik Gamzejev
Copy
2021. aasta oktoobris sõlmisid Maria Merkulova (VL Progress), Janek Pahka (VL Restart Kohtla-Järve), Eduard Odinets (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) ja Vitali Borodin (Reformierakond) Kohtla-Järvel koalitsioonileppe, millest Progress taganes juba paar päeva hiljem.
2021. aasta oktoobris sõlmisid Maria Merkulova (VL Progress), Janek Pahka (VL Restart Kohtla-Järve), Eduard Odinets (Sotsiaaldemokraatlik Erakond) ja Vitali Borodin (Reformierakond) Kohtla-Järvel koalitsioonileppe, millest Progress taganes juba paar päeva hiljem. Foto: Erik Gamzejev / Põhjarannik

Vähem kui kahe aasta jooksul on sotside liider Eduard Odinets alla kirjutanud Kohtla-Järvel juba kahele koalitsioonileppele, kuid mõlema eluiga on jäänud lühikeseks nagu ka mitmed mitteametlikud liidud, kus pole jõutud isegi selle kirjapanekuni, milles kokku on lepitud.

Esimene katse oli kohe pärast kohalikke valimisi 2021. aasta oktoobris, mil esimest korda üle pika aja jäi Keskerakonnal volikogus enamus saavutamata − sellest jäi puudu üks koht. Sotsid, Reformierakond ning valimisliidud Restart Kohtla-Järve ja Progess, kel oli nelja peale volikogus 13 liiget ehk ühe võrra rohkem kui Keskerakonnal, sõlmisid võimuliidu. Kuid juba mõned päevad hiljem teatas Progress, et taganeb sellest leppest. Seejärel, kui häälteenamus oli kadunud, taganes leppest ka Reformierakond.

Kuigi kirjalikku lepet ei tehtud, moodustasid sisulise koalitsiooni Keskerakond, Reformierakond ja Progress. Volikogu esimeheks sai Tiit Lillemets ja linnapeaks Toomas Nael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles