Suri Ida-Virumaa läbi aegade parim võrkpallur Ülo Raidma

Põhjarannik
Copy
Ülo Raidma kaks aastat tagasi oma maalinäituse avamisel Toilas.
Ülo Raidma kaks aastat tagasi oma maalinäituse avamisel Toilas. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Esmaspäeval suri 83aastasena Ülo Raidma, kes tuli 1968. aastal legendaarse Tallinna Kalevi koosseisus Nõukogude Liidu meistriks võrkpallis.

Toilas sündinud Raidma lõpetas Ahtme keskkooli ja Tallinna pedagoogilise instituudi kehakultuuri erialal. Võrkpalliga hakkas ta tegelema 15aastasena Ahtme koolis Hans Puki juhendamisel.

Nõukogude Liidu meistri tiitli võitmine 1968. aastal võrdus Eestis rahvusliku kangelasteoga. "Ei kunagi varem ega hiljem pole koju saabuvaid Kalevi võrkpallureid nii rahvarohkelt tervitatud, vastuvõttudele, austamisõhtutele ja külla kutsutud, kingitustega üle külvatud," kirjutas Valeri Maksimov Eesti Ekspressis 2008. aastal, kui sellest Eesti spordiajaloo ühest eredamast sündmusest möödus 40 aastat.

Meistermeeskonnas sai Ülo Raidma üsna palju mänguaega. Treener Ivan Dratšov kiitis tema korralikku blokki, head liikuvust ja head iseloomu.

Ülo Raidma kuulus Tallinna Kalevi ja Eesti koondise koosseisu 12 aastat, aastatel 1958-1970. Ida-Virumaal oli ta palju aastaid üks spordielu eestvedajaid. Ta oli spordiinstruktor nii Kohtla-Järve ehitustrustis kui ka Tammiku kaevanduses, kus ta töötas pärast spordimehe karjääri lõpetamist ka lõhketööde jaoskonnas. Ta oli Ida-Virumaa võrkpalliklubi Viro asepresident ja treener.

Võrkpalli mängis Raidma viimati veel ka kolm aastat tagasi, enne kui koroonalaine sellele kriipsu peale tõmbas. "Mängisin endast noorematega, et natukene ennast liigutada," rääkis Ülo Raidma 2021. aastal Põhjarannikule.

Kaks aastat tagasi avas Ülo Raidma paljudele üllatuseks Toila pritsikuuris maalinäituse. Suurel osal maalidel oli jäädvustatud merevaateid. "Maalimine võtab maha närvipinget ja annab rahu," ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles