Jõuga tapmises süüdistatavad jäid ka ringkonnakohtus süüdi

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
(Vasakult) Inge ja Andres Pullat ning Aivo Vološin jäid Viru maakohtus Maie Sääre mõrvajuhtumis süüdi, ning ei saanud õigust ka Tartu ringkonnakohtus.
(Vasakult) Inge ja Andres Pullat ning Aivo Vološin jäid Viru maakohtus Maie Sääre mõrvajuhtumis süüdi, ning ei saanud õigust ka Tartu ringkonnakohtus. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tartu Ringkonnakohus jättis muutmata Viru Maakohtu käesoleva aasta 16. märtsil tehtud otsuse, millega mõisteti süüdi Inge Pullat mõrvas ja laiba rüvetamises, Aivo Vološin mõrvas, kehalises väärkohtlemises ja laiba rüvetamises ning Andres Pullat laiba rüvetamises. Ringkonnakohus jättis rahuldamata kõik laekunud apellatsioonid.

Tartu Ringkonnakohtule esitasid maakohtu otsuse kohta apellatsioonid kõik süüdistatavad, prokuratuur ja kannatanu.

Prokuratuur taotles apellatsioonis Andres Pullati rahalise karistuse tühistamist ja tema karistamist toimepandu eest vangistusega. Inge Pullat ja Andres Pullat taotlesid oma apellatsioonides, et nad süüdistustes õigeks tunnistatakse. Aivo Vološin taotles talle määratud karistuse vähendamist ehk mitte rohkem kui 4 aastat vangistust. Kannatanu taotles Inge Pullati vahistamist ning Andres Pullati karistamist aastase vangistusega.

Tartu Ringkonnakohus leidis, et puudub alus Viru maakohtu otsuse tühistamiseks süüdistatavate süüdimõistmises ja nende tegudele antud karistusõiguslikus hinnangus ning mõistetud karistuste osas.  

Ringkonnakohus nõustus esitatud süüdistuste osas maakohtu tõendite analüüsi ja järeldustega. Samuti on maakohus veenvalt põhjendanud, miks tuleb süüdistatavatele mõista sellised karistused.

Kõik menetluskulud jäid osapoolte kanda.

Süüdistuse kohaselt tapsid Inge Pullat ja Aivo Vološin 2. novembril 2021 Jõuga külas Alutaguse vallas omakasu eesmärgil Maie Sääre, et saada endale talle kuulunud kinnisvara. Inge Pullat oli eelnevalt välja mõelnud tapmisplaani ja kooskõlastanud selle Aivo Vološiniga ning teinud ettepaneku see plaan täide viia.

Inge Pullat ja Aivo Vološin sõitsid sõiduautoga Maie elukoha lähedusse ja parkisid sõiduki tema talust eemale. Välisukse juures kohtas Vološin Maiet ja laskis talle pipragaasi näkku ning seejärel lõi korduvalt tühja šampusepudeliga talle vastu pead. Seejärel võttis Vološin kahe käega naise kaelast kinni ja kägistas ta surnuks. Vološini tegevuse ajal seisis Inge Pullat maja nurgal õues ning ootas, kuni Vološin ohvri tapab.

Seejärel otsisid Pullat ja Vološin maja läbi ja võtsid lahkudes endaga kaasa ohvrile kuulunud esemeid. Lisaks esemetele tassiti auto pagasiruumi surnukeha ning seejärel sõitsid Pullat ja Vološin oma elukohta, jättes surnukeha esialgu autosse.

4.-7. novembrini paigutati surnukeha ümber kolmel korral. Kui esimesel korral paigutasid surnukeha ümber Inge Pullat ja Aivo Vološin, siis kahel järgmisel korral oli nendega kaasas ka Inge poeg Andres Pullat.

7. novembril viidi surnukeha Viljandimaa Põhja-Sakala valda Kurnuvere külla, kus peatuti põllutee ääres, mille läheduses asus kaev. Andres Pullat ja Vološin viskasid surnukeha kaevu. Seejärel pani Andres Pullat surnukeha peale raske puu ja Vološin viskas peale suure kivi, mille tagajärjel jäi surnukeha kaevus vee alla ega olnud nähtav.

Viru Maakohtu otsusega mõisteti Inge Pullat süüdi mõrvas ja laiba rüvetamises ning talle määrati karistuseks 16 aastat vangistust. Aivo Vološin tunnistati kohus süüdi mõrvas, kehalises väärkohtlemises ja laiba rüvetamises ning talle määrati karistuseks 7 aastat vangistust. Andres Pullat tunnistati kohtu poolt süüdi laiba rüvetamises ning kohus määras talle rahalise karistuse 2660 eurot.

Kohtuotsus ei ole jõustunud ja seda on võimalik vaidlustada kassatsiooni korras riigikohtus.

Viru Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Liina Pikma:

Antud juhtum on markantne ennekõike teo motiivi ja ettevalmistuse tõttu. Seda, et inimesed sõidavad keskmise turuväärtusega Ida-Virumaa talumaja pärast teisest Eesti otsast kohale ja kustutavad talu omanikust sugulase eluküünla, pole prokuratuuri praktikas kuigi sage nähtus.

Samuti oli antud menetluses märgiline, kuidas Inge Pullat suutis Aivo Vološinit kuriteo toimepanemise ajal manipuleerida teiselt inimeselt elu võtma. Siiski kohtumenetluse käigus tunnistas  Vološin mõrva toimepanemist ja kahetses oma tegu. Mis aga veelgi tähtsam – Aivo Vološini kohtus antud ütlused riimusid teiste asjas kogutud tõenditega. Seeläbi aitasid Vološini ütlused välja selgitada Inge Pullati süü ulatuse antud kuriteos.

Kuna kohtumenetluses tuvastati, et Aivo Vološin on piiratud süüvõimega, mistõttu allus ta ka Inge Pullati manipulatsioonidele, siis otsustas Viru maakohus Vološinit karistada mõrva eest määratavast 8aastasest miinimumkaristusest aasta võrra väiksema, ehk 7 aasta pikkuse vanglakaristusega, millest arvati maha eeluurimise ajal vahi all viibitud kuus kuud. See-eest täielikult süüvõimelisele Inge Pullatile, kes mõjutas Vološinit tegema enda nn. musta tööd, määras Viru maakohus 16 aastase reaalse vangistuse, millest arvati samuti maha eeluurimise ajal kinnipidamisasutuses veedetud neli kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles